Разузнавателната общност на САЩ обмисля възможността три мистериозни неидентифицирани обекта, свалени от американски изтребители, да са били свързани с комерсиална или друга добронамерена цел. Това съобщи във вторник Белият дом, цитиран от "Ройтерс".

Джон Кърби, говорителят по националната сигурност, призна, че Съединените щати все още нямат категорични заключения за произхода на трите обекта.

Той каза, че частите от обектите са в труднодостъпни райони - два в замръзналия север и един в езерото Хурон. Кърби каза, че отломките се оказват трудни за изваждане.

Той каза, че няма индикации обектите да са свързани с китайската програма за шпионски балони. Американски изтребител на 4 февруари свали китайски балон на голяма надморска височина край бреговете на Южна Каролина, след като премина през Съединените щати.

Военните на САЩ свалиха четвърти обект - този път над езерото Хюрън

Военните на САЩ свалиха четвърти обект - този път над езерото Хюрън

Това е четвърти такъв обект над Америка за седмица

Кърби потвърди, че изтребителят, който е свалил обекта над езерото Хурон, е пропуснал с първоначална ракета и е кацнал в езерото.

При липса на друго обяснение Кърби каза, че разузнавателните общности обмислят възможността обектите да са балони, "свързани с някаква търговска или доброкачествена цел".

Припомняме, че през последните дни американската армия свали три подозрителни обекта над Северна Америка. Това стана след като Съединените щати свалиха обект, който според тях е китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, след като той се носеше през континенталните Съединени щати в продължение на дни. В отговор на китайския балон Съединените щати отложиха посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски кораб, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

Пекин от своя страна заяви, че американски балони са прелетели на голяма височина над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти от началото на 2022 г. Изявлението наля масло в огъня, разширявайки дипломатическия спор, след като американските военни свалиха китайски шпионски балон по-рано през месеца, съобщава Ройтерс.

От миналата година балоните на САЩ са извършили повече от 10 незаконни полета в китайското въздушно пространство без одобрението на съответните китайски отдели, заяви говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Той не даде детайли дали балоните са били военни или шпионски. Венбин посочи, че Китай е реагирал отговорно и професионално на нахлуванията във въздушното му пространство.

За Сноудън балоните над САЩ са отклоняване на вниманието

За Сноудън балоните над САЩ са отклоняване на вниманието

Според него, в случая "Северен поток"

Странни обекти бяха забелязани над Латинска Америка и Румъния. 

Всички те породиха и редица спекулации, сред които дори извънземни обекти. 

"Иска ми се да са извънземни, но не са". Това написа в "Туитър" Едуард Сноудън, бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Така той коментира ситуацията със свалените балони и неидентифицираните летящи обекти в САЩ и Канада. По негово мнение паниката е нарочно предизвикана с цел отклоняване на вниманието от случилото се със "Северен поток".