Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обсъдиха Русия и Украйна по време на среща в кулоарите на срещата на върха на външния министър на Г7. Това съобщава Държавният департамент на САЩ.

"Държавният секретар и министър на външните работи също потвърди непоколебимата подкрепа за суверенитета на Украйна от САЩ и Франция", се казва в изявлението, цитирано от АП.

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Форум в Лондон

Освен това те повдигнаха дългосрочни проблеми със сигурността в Чад след смъртта на президента Идрис Деби, обещаха да подкрепят мирното уреждане на конфликта в Камерун и изразиха загриженост относно липсата на напредък в реформите в Ливан.

По-рано беше съобщено, че външните министри на страните от Г7 по време на срещата са прекарали час и половина в обсъждане на Русия. В същото време три пъти повече време беше отделено на дискусии по въпроси, свързани с Русия, отколкото по въпроси, свързани с Афганистан, Сирия, Либия и Мианмар поотделно.

Първата среща лице в лице на външните министри от Г7 от две години се провежда в Лондон от 3 до 5 май. В него участват външните министри на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония.

На събитието присъстват още ръководителят на европейската дипломация Хосеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея, Южна Африка и генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).