Висши представители на САЩ и Русия се срещнаха в австрийската столица Виена, където тече последният етап от преговорите по иранската ядрена програма, съобщи "Ройтерс". Делегати от двете страни заявиха, че Москва и Вашингтон се координират в опит да спасят ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

 Михаил Улянов написа в "Туитър", че се е срещнал със специалния пратеник на САЩ за Иран Робърт Мали.

"Тесните консултации и координацията между руската и американската делегации в хода на преговорите във Виена представляват важна предпоставка за напредък към възстановяването на JCPOA", написа той, като се позова на Съвместния всеобхватен план за действие.

ЕС очаква пробив в ядрените преговори с Иран

ЕС очаква пробив в ядрените преговори с Иран

Надежда за новата 2022 година

Последният кръг от непреки преговори между Иран и Съединените щати се поднови в понеделник във Виена, като Техеран се съсредоточи върху повторното премахване на санкциите на САЩ, въпреки малкия напредък в овладяването на атомната дейност на Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин вероятно ще обсъдят ядрените преговори с Иран в четвъртък, каза високопоставен служител на администрацията на Байдън, по повод на оповестената вече виртуална среща.

"Вярвам, че Байдън и Путин вероятно ще обсъдят Иран отново утре, като се има предвид, че в момента имаме текущи разговори във Виена и САЩ, нашите европейски партньори и руснаците работят конструктивно заедно във Виена, каза американският служител.

Преговорите с Иран продължават във Виена през следващата седмица

Преговорите с Иран продължават във Виена през следващата седмица

Това ще бъде последен, 8-и кръг

Иран отказва да се срещне директно с официални представители на САЩ, което означава, че други страни по сделката освен САЩ и Иран - Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Европейският съюз - трябва да пътуват между двете страни.

В четвъртък Вашингтон изрази предпазливост относно оптимистичните коментари на Иран и Русия относно преговорите във Виена, като каза, че е твърде рано да се каже дали Техеран се е върнал към преговорите с конструктивен подход.

Главният преговарящ на Европейския съюз в преговорите за ядреното споразумение с Иран Енрике Мора разкри в понеделник, че споразумение за възстановяване на ядрената сделка трябва да се очаква след седмици, а не до месеци.

Преговорите ще бъдат възобновени на 3 януари 2022 г., обясни Енрике Мора.

Преговарящите опитват да убедят Иран да ограничи програмата за обогатен уран, за да не може той да бъде използван за производство на ядрени оръжия.

От своя страна Техеран иска - да бъдат отменени санкциите от САЩ и той да може да продава петрол. Приходите от експорта на черното злато са основно перо в бюджета на страната.

Във Виена, от април до юни 2021 г., се проведоха шест кръга от преговори между всички страни, участващи в ядрената сделка (Иран, Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция), както и от Съединените щати по проблема за възстановяване на иранската ядрено споразумение в оригиналния му вид.

Припомняме, че по време на управлението на американския президент Доналд Тръмп САЩ едностранно се оттеглиха от ядреното споразумение от 2015 г., сключено с Иран, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия и насочено към възпиране на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Настоящият президент Джо Байдън има за цел да възстанови сделката. Страните обаче не могат да постигнат споразумение по това какви ограничения трябва да приеме Иран и кои от наложените санкции да премахне Вашингтон.

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

САЩ: Иран не дойде с конструктивни предложения във Виена

Напрежение около ядрената сделка с Техеран

В началото на септември новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран.