Белият дом рискува да се окаже в ситуация на конфликт с Турция, ако бъде отказана екстрадиция на живеещият в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, изтъква в свой материал The Wall Street Journal.

Припомняме, президентът Ердоган съобщи, че правосъдният министър официално ще поиска от САЩ Гюлен (основен опозиционен опонент на турския президент) да бъде екстрадиран, тъй като Анкара го обвинява за връзка с неуспешния опит за военен преврат.

Страната, която укрива лидера на терористична организация, съпричастна с държавен преврат, не е приятел на Турция, заяви вече турският премиер Йълдъръм.

Администрацията на президента Обама в същото време е на мнение, че публични инсинуации за възможна причастност на САЩ към турските събития са абсолютни лъжи и са вредни за двустранните отношения между Вашингтон и Анкара.

Размяната на остри реплики изведе на повърхността стари противоречия между двете правителства по редица въпроси – гражданските свободи, методите на държавно управление в Турция и международната кампания против „Ислямска държава“, коментира изданието.

В събота държавният секретар Джон Кери проведе телефонен разговор с турския си колега Чавушоглу. Според американската страна в този разговор САЩ са изразили готовност да окажат помощ на Турция за разследване събитията около военния преврат. Чиновниците в Анкара обаче заявяват, че тема на разговора е бил въпросът за екстрадирането на Гюлен.

Кери не отрече вероятността за екстрадиране на духовника, но бе категоричен, че процесът може да бъде стартиран само тогава, когато Анкара събере достатъчно доказателства в полза на искането си за екстрадиране на опозиционера.

The Wall Street Journal цитира държавната агенция Anadolu, според която Анкара вече е приготвила документи за изпращане в САЩ, след като турският съд, постановил арест на Гюлен е одобрил текст с обвинения от 1400 страници.

Адвокат Робърт Амстердам, представляващ интересите на турското правителство по делото Гюлен в американските съдилища, заявява, че има преки доказателства за съпричастност на опозиционера към организирането на опита за преврат.