Усилията за изграждане на основа в отношенията между САЩ и Китай все още не са успешни и следващите месеци ще определят дали е възможно да се възстанови конструктивната дипломация с Пекин. Това заяви Кърт Кембъл, координатор по индо-тихоокеанските въпроси в Съвета за национална сигурност на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта необходимостта от горещи линии като от времето на "Студената война" и други кризисни механизми.

Изказването му идва в момент на повишено напрежение с Китай заради визитата в САЩ на президента на Тайван.

Кембъл посочи, че Вашингтон ясно е показал на Пекин, че е готов за провеждането на нов разговор между президента Джо Байдън и китайския лидер Си Дзинпин.

"Ние сме подготвени и от наша гледна точка искаме да поддържаме линиите за комуникация отворени", отбеляза той.

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Китай обвини САЩ, че спират развитието му

Това е първа по рода си толкова остра и координирана позиция

Миналия месец, след като американски изтребител свали предполагаем китайски шпионски балон, Байдън заяви, че планира да разговаря със Си за случая и да "успокои страстите", но това все още не се е случило и оттогава напрежението само нараства.

Кембъл отбеляза, че китайците са проявили нежелание да участват в дискусии за горещи линии, комуникации с цел изграждане на доверие или за кризисни ситуация. Според него би било "отговорна стъпка" да има такива механизми, като се има предвид, че китайските и американските военни сили действат в близост помежду си.

"Създадохме ги по време на Студената война. Смятаме, че те са подходящи и сега", добави той.

По думи на Кембъл САЩ са в ранните етапи на нова фаза на конкурентни отношения с Китай.

Той призна, че в много отношения усилията на САЩ за изглеждане на основа за двустранните отношения все още не са успешни.

Мисля, че през следващите месеци ще стане ясно дали ще бъде възможно да се възстанови ефективната, предвидима, конструктивна дипломация между Съединените щати и Китай, допълни Кембъл.

Президентът на Тайван Цай Инуън пристигна в Ню Йорк в сряда на път за Централна Америка. На връщане към Тайпе следващата седмица тя ще посети Лос Анджелис, където се очаква да се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти - среща, за която Китай предупреди, че може да доведе до "сериозна конфронтация" в отношенията между САЩ и Китай.

Китай: Не приемаме натиска на САЩ върху отношенията ни с Русия

Китай: Не приемаме натиска на САЩ върху отношенията ни с Русия

Нюанс в позицията на Пекин

Посещението идва в момент, когато отношенията на САЩ с Китай са - според някои анализатори - на най-лошото си ниво, откакто Вашингтон нормализира връзките си с Пекин през 1979 г.

Кембъл заяви, че Съединените щати засилват фокуса си върху Индо-тихоокеанския регион въпреки войната в Украйна и това ще се види в бюджета и ангажиментите на страната.

Той посочи Индия, която трябва да участва в друга среща на върха на страните от Вишеградската четворка в Австралия през май, и подчерта, че според него отношенията ѝ със Съединените щати са най-важните за XXI век.

Кембъл заяви, че Вашингтон иска да види повече индийски студенти в американските университети и повече американци в индийските колежи.

Той добави и че Съединените щати имат "амбициозна програма" за срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), на която ще са домакин през ноември, и Байдън ще предприеме стъпки по отношение на решимостта на САЩ да имат не само дипломатическа и политическа роля в региона и такава в областта на отбраната, "но също и жизненоважна икономическа и търговска роля".

Президентът на Тайван пристигна в САЩ, въпреки Китай

Президентът на Тайван пристигна в САЩ, въпреки Китай

Тя изрази решителност да не позволи на външния натиск да попречи