САЩ обявиха първия си паспорт с отметка за трети пол - "Х", историческа стъпка за хора, които не се чувстват нито мъже, нито жени, информира "Франс прес".

Държавният департамент уточни, че е издал първи паспорт с "X" за пол и ще направи опцията рутинно достъпна до началото на 2022 г. както за паспорти, така и за свидетелства за раждане на американци в чужбина.

"Искам да повторя, по повод издаването на този паспорт, ангажимента на Държавния департамент да насърчава свободата, достойнството и равенството на всички хора - включително на ЛГБТКИ+ лицата", отбеляза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление.

Държавният секретар Антъни Блинкън обеща да разгледа въпроса през юни, но отбеляза, че имало технологични препятствия, които трябвало да бъдат преодолени.

При Блинкън Държавният департамент също така разреши на притежателите на американски паспорти да избират пола си в паспортите.

Преди това от американците се изискваше медицинско удостоверение, ако искаха да отбележат пол в паспортите си, различен от този в актовете за раждане или други документи.

Най-малко 11 други страни вече имат опция "X" или "други" за паспорти според Мрежата на работодателите за равенство и включване, базирана в Лондон застъпническа група.

Страните включват Канада, Германия и Аржентина, както и Индия, Непал и Пакистан, наследство от историческата концепция на Южна Азия за "хиджра" интерсексуални или транссексуални хора.

Държавният департамент направи обявлението си по темата в седмицата на Деня на интерсексуалната осведоменост, след като обеща да подкрепя хората, които са изправени пред дискриминация заради полова си идентичност.

Президентът Джо Байдън обеща да направи застъпничеството на правата на ЛГБТК хората основен приоритет на своята администрация.

Това е голяма промяна в сравнение с предишната администрация на Доналд Тръмп, по време на която предшественикът на Блинкън Майк Помпео забрани на американските посолства да развяват флаговете с дъгата, който е символ на гей хората.