САЩ изпращат няколко хиляди военни в Близкия изток, за да укрепят сигурността и да защитят Израел, ако е необходимо. Това съобщава в понеделник АП, като цитира изявление на Пентагона. Съобщението следва информацията, че Израел вече е предприел ограничени нападения през границата с Ливан.

Допълнителните сили ще увеличат общия брой на военните в региона до 43 000 души.

Увеличеното присъствие ще включва и множество изтребители и щурмови самолети, каза пред репортери говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. Американски служители казаха, че общата сума включва малък брой други войски, които също да увеличат присъствието.

Той следва последните удари в Ливан и убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, значителна ескалация на войната в Близкия изток, този път между Израел и Хизбула.

Байдън е за примирие в Ливан, но САЩ допускат и операция срещу "Хизбула"

Байдън е за примирие в Ливан, но САЩ допускат и операция срещу "Хизбула"

Вашингтон "ще продължи да работи с нашите партньори в региона и по света, за да постигне дипломатическо решение", увери държавният секретар Антъни Блинкън

В неделя министърът на отбраната Лойд Остин обяви, че временно разширява ударната група на корабоносача USS Abraham Lincoln и нейното качено въздушно крило в региона. Официален представител на САЩ каза, че удължаването ще бъде с около месец. Вторият превозвач, USS Harry S. Truman, напусна Вирджиния миналата седмица и е на път за Европа. Той ще се отправи към Средиземно море и отново ще осигури присъствие на два самолета в по-широкия регион. Не се очаква да пристигне поне още седмица.

Американският президент Джо Байдън вече обяви, че е за примирие в Ливан. 

Запитан за съобщенията, че израелските сухопътни войски се готвят да навлязат в Южен Ливан, Байдън каза пред репортери, че иска Израел да спре.

Американски официален представител предупреди обаче, че разполагането на израелски войски предполага, че наземна операция срещу бойци на "Хизбула" може да е неизбежно.

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди в понеделник в коментари, насочени към Иран, че няма нищо в Близкия изток извън обсега на Израел.

Израелският лидер говори на английски в триминутен видеоклип, пуснат от кабинета му, в който каза, че се обръща към иранския народ.

"Няма място в Близкия изток, което Израел да не може да достигне. Няма място, където да не отидем, за да защитим нашия народ и страната си", каза Нетаняху.

Министърът на отбраната Йоав Галант намекна за предстояща операця.

"Ще използваме всички средства, които може да са необходими - вашите сили, други сили, от въздуха, от морето и на сушата. Успех", каза Галант.

Администрацията на Байдън се опасява, че убийството на Насрала и по-нататъшните военни действия на Израел могат да предизвикат по-голям регионален конфликт.

Пратеникът на САЩ в ООН призова за продължаване на дипломацията за спиране на насилието в Ливан и Газа.

Бомбата, която Израел използва, за да убие лидера на Хизбула Хасан Насрала в Бейрут миналата седмица, е била произведено в Америка управляемо оръжие, каза в неделя американски сенатор, цитиран от "Ройтерс".

Марк Кели, председател на подкомисията на Сената за военновъздушните сили, каза, че Израел е използвал бомба от серия Mark 84 с тегло 900 кг по време на интервю за NBC.

Изявлението му беше първата индикация на САЩ какво оръжие е използвано.

САЩ са дългогодишен съюзник на Израел и най-големият доставчик на оръжие.

Израел е използвал произведена в САЩ бомба за да убие лидера на Хизбула

Израел е използвал произведена в САЩ бомба за да убие лидера на Хизбула

Това заяви Марк Кели, председател на Подкомисията на Сената за военновъздушните сили

Израелската армия отказа да коментира какво оръжие е използвано при нападението.

Ливан е готов да изпълни напълно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която има за цел да премахне въоръженото присъствие на Хизбула южно от река Литани и да прекрати военните действия с Израел, заяви временно изпълняващият длъжността премиер на Ливан Наджиб Микати, предава Ройтерс.

Той посочи, че Ливан ще изпрати армията си в района южно от река Литани веднага след като се установи примирие, и ще координира действията си с миротворческите сили на ООН (UNIFIL).