Корабът "Джон Маккейн" не е нарушил руската акватория в Японско море, тъй като е бил в международни води, съгласно клаузите на морското право.

Това заявиха от командването на Седми флот на Военноморските сили на САЩ във връзка с твърденията на руското военно министерство, че плавателният съд е навлязъл руски териториални води в залива Петър Велики, предаде "Свободна Европа".

Русия смята залива за своя акватория, но претенциите на Москва не са признати от международната общност - според морското право териториалните води на дадена страна се простират до 12-мили от брега.

По-рано днес Русия заяви, че "Джон Маккейн" е навлязъл на 2 километра в руски териториални води. Американските военноморски сили отхвърлят претенциите на Москва, тъй като корабът е бил извън зоната от 12 мили.

Една от целите на навлизането на кораба в залива е да покаже, че прекомерните претенции на Русия върху морски територии нарушават международното право, отбелязва американската страна, цитирана от Би Би Си. Твърденията на Москва, че заливът Петър Велики е "исторически" и принадлежи на Русия също не съответстват на международното право, се казва още в изявлението.

"През 1984 г. СССР въведе система, според която определи обхвата на териториалните води край бреговете си, включително залива Петър Велики, затваряйки го "по права линия". Това затваряне, простиращо се на 106 морски мили не съответства на международните закони, утвърдени с международната конвенция за мореплаването." - посочват още от Седми флот.

От командването на Седми флот подчертават, че плавателният съд е навлязъл в територия от залива, представляваща международни води, за да покажат своята подкрепа за свободата на корабоплаването в международни води.

Разрушителят "Джон Маккейн" е наречен в чест на двама адмирали от американския флот - бащата и дядото на покойния сенатор Джон Маккейн, почитан като герой в САЩ извън границите на страната си.