Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, в най-силната си публична критика на поведението на Израел във войната срещу Хамас в южната част на Газа, заяви, че има разминаване между декларираните намерения на правителството да защити цивилни и жертвите, предава "Ройтерс".

"Тъй като стоим тук почти седмица в тази кампания на юг... остава наложително Израел да даде предимство на цивилната защита", каза Блинкен на пресконференция след среща с британския външен министър Дейвид Камерън във Вашингтон в четвъртък.

"И наистина остава разлика между... намерението да защитим цивилните и действителните резултати, които виждаме на място."

Израел твърди, че трябва да унищожи въоръжените групи "Хамас" след нападението й срещу Израел преди два месеца и прави всичко възможно, за да измъкне цивилните от опасност, включително предупреждения за военни операции.

Блинкън вярва, че Израел предприема мерки да защити цивилните на юг

Блинкън вярва, че Израел предприема мерки да защити цивилните на юг

Служители на ООН оспорват това

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря отделно по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху и краля на Йордания Абдула в четвъртък. Байдън подчерта критичната необходимост от защита на цивилните и от отделяне на цивилното население от Хамас, включително чрез коридори, които позволяват на хората да се придвижват безопасно от определени зони на военни действия, каза Белият дом.

Повече от 17 170 палестинци са били убити и 46 000 ранени, според контролираното от "Хамас" министерството на здравеопазването в Газа.

Израелската армия в петък каза, че 92-ма нейни войници са били убити в боевете в Газа от началото на сухопътните нахлувания на 20 октомври.

Още стотици палестинци бяха убити , докато Израел се биеше с бойците на Хамас в най-големите градове на ивицата Газа в четвъртък - 350 души, според говорителя на министерството на здравеопазването в Газа Ашраф Ал-Кидра. Израел каза, че неговите сили са убили редица въоръжени лица в Хан Юнис, включително двама, които са излезли, стреляйки от тунел.

Газа скара Израел и ООН

Газа скара Израел и ООН

Тел Авив обвини Гутериш в подкрепа за "Хамас"

Арабските държави подновиха натиска си за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като Обединените арабски емирства поискаха от Съвета за сигурност на ООН да гласува в петък сутринта проекторезолюция.

Съединените щати и съюзникът им Израел се противопоставят на прекратяването на огъня, заявявайки, че то би било от полза само за Хамас. Блинкън трябва да се срещне с висши дипломати от арабски държави, включително Египет, в петък във Вашингтон.

Проектът беше изменен, за да се каже, че както "палестинското, така и израелското цивилно население трябва да бъде защитено в съответствие с международното хуманитарно право" и "изискване за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници".

Резолюцията се нуждае от поне девет гласа "за" и без вето от петте постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Франция или Великобритания, за да бъде приета. САЩ не подкрепят по-нататъшни действия от страна на Съвета в момента.

С нарастването на натиска върху Израел заради цивилните жертви на неговата война за унищожаване на Хамас, палестинската власт работи с американски служители по план за управление на Газа след края на войната, съобщи Bloomberg News.

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ

Позовавайки се на палестинския премиер Мохамад Щайе, се казва, че предпочитаният изход би бил "Хамас" да стане младши партньор в Организацията за освобождение на Палестина (ООП), помагайки за изграждането на нова независима държава, която включва Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим.

"Ако те (Хамас) са готови да постигнат споразумение и да приемат политическата платформа на ООП, тогава ще има място за разговори. Палестинците не трябва да бъдат разделени", каза Щайе, добавяйки, че целта на Израел да победи напълно Хамас е нереалистична.

Тъй като не се вижда краят на боевете, висшият сътрудник на Белия дом по националната сигурност Джон Файнър каза, че Съединените щати не са дали категоричен краен срок на Израел да прекрати големите бойни операции срещу Хамас в Ивицата Газа.

В южната част на Газа остават много "законни военни цели", включително "много, ако не и по-голямата част" от ръководството на "Хамас", каза Файнър на форума за сигурност в Аспен във Вашингтон.

Междувременно заложниците, които все още се държат от Хамас, са държани в изолация в Газа въпреки призивите на Израел към Червения кръст да организира посещения и да провери тяхното благосъстояние.

Нетаняху заплаши "Хизбула", че при война ще превърне Бейрут в Газа

Нетаняху заплаши "Хизбула", че при война ще превърне Бейрут в Газа

Израелският премиер подготвя армията за всеки сценарий