Съединените щати наложиха санкции срещу четирима висши босненски сръбски служители, включително сръбския член на тричленното председателство на страната, за подкопаване на Дейтънското мирно споразумение, постигнато с участието на САЩ, което сложи край на войната в балканската страна през 90-те години, предава Ройтерс.

Членът на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Желка Цвиянович, заедно с министър-председателя, министъра на правосъдието и председателя на парламента на Република Сръбска, улесниха приемането на закон, който подкопава босненската конституция, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в изявление.

Конституцията БиХ е част от Дейтънските мирни споразумения, които сложиха край на войната в Босна от 1992-1995 г., в която бяха убити над 100 000 души, разделяйки страната на две автономни области, Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация, свързани чрез слабо централно правителство.

В края на юни депутатите в Република Сръбска гласуваха за спиране на действието на решенията на конституционния съд на БиХ, гласуване, инициирано от сепаратисткия проруски президент на региона Милорад Додик, който вече е под санкции от САЩ и Обединеното кралство.

Министерството на финансите на САЩ посочи Цвиянович, министър-председателя Радован Вискович, министъра на правосъдието Милош Букейлович и председателя на парламента Ненад Стевандич за възпрепятстване и заплаха за изпълнението на Дейтънските споразумения, като осигурили приемането на закона.

"Това действие застрашава стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина и трудно извоювания мир, подкрепен от Дейтънското мирно споразумение", каза заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън.

"Това поведение допълнително застрашава бъдещата траектория на страната и успешната интеграция в евроатлантическите институции", добави Нелсън.

Цвиянович беше поставена под санкции от Обединеното кралство миналата година заедно с Додик за "опити за подкопаване на легитимността и функционалността на босненската държава".

В отговор на санкциите Стевандич каза, че ги вижда като "награда за последователност, твърдост и неотстъпчивост пред изнудването и заплахите от онези, които се смятат за могъщи".

Говорител на управляващата партия на Додик СНСД каза, че решението на САЩ е "безсрамно и лицемерно". "Никакви санкции няма да ни попречат да си вършим работата", каза Радован Ковачевич.

Решението се основава на предишни санкции на САЩ и визови ограничения, предназначени да насърчават отговорността на лица, които подкопават демократичните процеси или институции, каза Министерството на финансите на САЩ.

Додик и неговите съюзници отдавна насърчават отделянето на региона от Босна и обединението му със съседна Сърбия. Те засилиха дейностите, подкопаващи държавните институции през последните месеци, включително спиране на решенията на Върховния представител в страната.

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Милорад Додик настоява да бъде решен спора относно закона за собствеността