Американският държавен секретар Джон Кери критикува Русия, че „позволява" на сирийския президент Башар Асад да остане на власт, след като мирните преговори в Женева са под въпрос, предаде „Франс прес".

Сирийският режим „протака" разговорите в Женева и продължава „да унищожава своята страна", каза Кери пред журналисти в Индонезия.

„И аз съжалявам, че правят това с увеличената подкрепа от Иран, от „Хизбула" и от Русия", добави той.

Русия трябва да бъде част от решението и да не предоставя толкова много оръжия и толкова много помощ, с която всъщност позволява Асад да остане на власт. Това създава огромни проблеми", добави той.

Кери подчерта, че Русия „е стояла публично до мен в няколко случая и е обявила, че се ангажира да се организира преходно правителство... до момента не сме видели такива усилия за създаване на динамика, с която да може да се постигне".

Припомняме, през уикенда специалният посланик за Сирия Лакхдар Брахими заяви, че сирийското правителство и опозиция постигнаха споразумение за дневния ред на бъдещите разговори, но няма съгласувана дата.

В същото време външният министър на Русия Сергей Лавров призова Вашингтон да установи свои контакти със сирийското правителство вместо постоянно да кара Москва да оказва натиск върху режима на Асад.