САЩ призоваха Унгария да преустанови прилагането на закона, който според Вашингтон застрашава продължаването на дейността на Централноевропейския университет в Будапеща, основан от американския милиардер Джордж Сорос, съобщава "Ройтерс".

Унгарският президент Янош Адер сложи подписа си върху новото законодателство в понеделник въпреки уличните протести срещу него в унгарската столица и осъждането в чужбина. Пореден масов протест срещу закона е планиран за по-късно днес.

Президентът на Унгария пусна закона срещу Сорос

Президентът на Унгария пусна закона срещу Сорос

Той затяга режима за действие

"Ние призоваваме правителството на Унгария да преустанови прилагането на закона", настоя говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е отявлен критик на либералните граждански организации, финансирани от родения в Унгария Сорос, по-рано обяви, че Централноевропейският университет бил нарушил разпоредбите при издаването на дипломи, твърдение, което ВУЗ-ът отхвърли.

Унгария прие закона, който може да прогони университета на Сорос

Унгария прие закона, който може да прогони университета на Сорос

Закон, целящ да удари само и единствено Централноевропейския университет

"Ние искаме да видим преглед и дискусия, за да се отговори на всякакви опасения чрез диалог със самия университет и други засегнати институции", заяви Тонър.

Законът може също така да застраши дейността на други американски университети в Унгария, добавиха от Държавния департамент.

Правителството на Орбан изтъкна, че целта на новото законодателство била да се справи с административните недостатъци на чуждестранните университети в Унгария. Но критиците твърдят, че законът е част от по-широка кампания срещу неправителствени организации, свързани със Сорос.

Унгария беше подложена на критики от САЩ и Брюксел вчера заради новото законодателство.

Днес в Европейската комисия казусът се дебатира.