Администрацията във Вашингтон не е съгласна с твърденията, че срещата на върха на САЩ и Русия в Женева е била от полза само за руската страна. Това обяви Джейк Съливан, съветник на американския президент по националната сигурност, в ефира на Си Ен Ен.

Съливан коментира твърденията, че срещата между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин "е предоставила платформа" за руския държавен глава.

Путин приятно изненадан от Байдън, образът му в медиите нямал нищо общо с реалността

Путин приятно изненадан от Байдън, образът му в медиите нямал нищо общо с реалността

Русия трябвало да работи с него много внимателно

"Първо, Владимир Путин има платформа. Нейната същност е в това, че той е президент на една от световните ядрени сили. От наша гледна точка трябва да си взаимодействаме с него. Трябва да взаимодействаме решително и твърдо с него, въз основа на принципи. Както каза президентът Байдън, няма алтернатива на диалога лице в лице от гледна точка на поддържането на отношения, които са сложни и напрегнати", коментира той.

Съветникът на американския президент добави, че Байдън е искал лично да обсъди в Женева спорните въпроси. "Само поради тази причина си струваше да се срещне с президента Путин", настоя Съливан, като добави: "Освен това президентът Байдън действаше в наш интерес в областта на сигурността, намалявайки риска от ядрена война, увеличавайки шансовете за това, че можем да се справим с въпроси, свързани с киберсигурността и други области, представляващи за САЩ ключов интерес."

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Кремъл: Срещата Путин-Байдън бе по-скоро положителна за нас

Полезна при определянето на това къде двете страни могат и не могат да взаимодействат

"Така че просто не съм съгласен с твърденията за това, че за САЩ това не е било нужно", подчерта съветникът на Байдън. Той добави, че "това беше добре за Америка".

Срещата на върха между САЩ и Русия се проведе в Женева в сряда. Инициативата за провеждането ѝ дойде от Вашингтон. Руският президент Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън обсъдиха състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, проблематиката за стратегическата стабилност и въпроси от международния дневен ред.

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия
Обновена

Байдън: Дневният ми ред е за Америка, а не против Русия

САЩ ще реагират срещу заплахи за своята сигурност и тази на съюзниците...