Съединените щати нямат незабавни планове да изтеглят ракетна система със среден обсег, разположена във Филипините, въпреки исканията на Китай. Това разкриха източници, запознати с въпроса, пред "Ройтерс".

Вашингтон тества осъществимостта на използването ѝ в регионален конфликт.

Системата "Тайфун", която може да бъде оборудвана с крилати ракети, способни да поразяват цели в Китай, беше въведена за съвместни учения по-рано тази година и оттогава остана във Филипините.

Архипелагът в Югоизточна Азия е важна част от стратегията на САЩ в региона и би бил незаменима опорна точка за военните, които да помогнат на Тайван в случай на китайска атака.

Китай и Русия осъдиха този ход - първото разполагане на системата в Индо-Тихоокеанския регион- и обвиниха Вашингтон, че подклажда надпревара във въоръжаването.

Разполагането идва в момент, когато Китай и Филипините - съюзник на САЩ по договора за отбрана, са в конфликт за части от оспорваното Южнокитайско море. През последните месеци имаше поредица от морски и въздушни сблъсъци в стратегическия воден път.

Китай се разгневи на американските ракети във Филипините

Китай се разгневи на американските ракети във Филипините

Пекин предупреждава, че това носи огромен риск от война в региона

Манила съобщи, че филипинските и американските сили продължават да се обучават с ракетната система в северен Лузон, който е обърнат към Южнокитайско море и е близо до Тайванския проток, и не няма незабавни планове за връщането ѝ, въпреки че съвместните учения приключват този месец.

Говорителят на филипинската армия полковник Луи Дема-ала заяви, че обучението продължава и зависи от Тихоокеанската армия на Съединените щати да реши колко дълго ракетната система ще остане на мястото.

Служител по връзки с обществеността на Тихоокеанската армия на САЩ посочи, че филипинската армия е заявила, че "Тайфун" може да остане и след септември, а войниците са се обучавали с нея още миналата седмица.

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

САЩ и Филипините започват най-мащабните си военни учения

Близо 18 000 военнослужещи ще се включат в маневрите

Високопоставен служител на филипинското правителство, пожелал анонимност, уточни, че САЩ и Филипините тестват осъществимостта на използването на системата там в случай на конфликт, като изпробват колко добре работи в тази среда.

Китайското министерство на външните работи осъди информацията, че Съединените щати няма да изтеглят ракетната система от Филипините.

Говорителят на министерството Лин Джиан отбеляза, че Пекин е "сериозно загрижен" от новината, тъй като вижда това като решение, което "връща назад колелото на историята, сериозно застрашава регионалната сигурност и подбужда геополитическа конфронтация". Китай призова САЩ да изтеглят системата "възможно най-скоро".

Филипините не отстъпват от спорна плитчина в Южнокитайско море

Филипините не отстъпват от спорна плитчина в Южнокитайско море

Уточняват, че са изтеглили кораба си от плитчината Сабина не заради искането на Пекин