САЩ нямат план за Сирия, след като бъде изпълнена заповедта на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските военнослужещи от страната.

Това обяви Брет Макгърк, който беше представител на САЩ в международната коалиция срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") и който напусна поста в протест срещу политиката на Тръмп по въпроса, съобщава "Франс прес".

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Американски наемници искат да заместят войските на САЩ в Сирия

Наемниците могат да защитят съюзниците на САЩ от иранци и сирийци

По думите му, липсата на план какво да се прави по-нататък в Сирия увеличава риска за американските сили. Той говори по темата, след като атентатор самоубиец през миналата седмица уби четирима американци и още 15 души в северния сирийски град Манбидж. Това беше най-кръвопролитната атака срещу американските войски в Сирия след разполагането им през 2014 г., за да подпомагат местните сили срещу ДАЕШ.

Атентатът беше извършен, след като Тръмп обяви през миналия месец, че е наредил пълно изтегляне на 2000 американски военнослужещи от Сирия, шокирайки съюзниците си и довеждайки до оставките на военния министър Джим Матис, както и на Брет Макгърк.

Най-малко 9 загинали след взрив до коалиционен патрул в Манбидж

Най-малко 9 загинали след взрив до коалиционен патрул в Манбидж

Има загинали и американски военни

Оттогава насам висши американски представители дадоха противоречиви изявления за намеренията на САЩ, но Пентагонът заяви, че е започнал изтеглянето, въпреки че остава неясно колко време ще отнеме то.

"Президентът даде да се разбере - ние си тръгваме. А това означава, че нашите сили трябва да бъдат наистина с една задача: да се махнем и да излезем безопасно", коментира Макгърк.

Ала той добави: "Към момента нямаме план. Това увеличава уязвимостта на нашите сили... Това увеличава риска за нашите хора в Сирия и ще отвори пространство за ДАЕШ."

Най-важното, посочи той, е, че САЩ не могат да очакват "партньор" като натовската съюзничка Турция да заеме мястото на Америка. "Това не е реалистично. И ако нашите сили имат заповед да се изтеглят, докато в същото време се опитват да намерят някаква формула за друг коалиционен партньор, който да влезе, това не е приложимо. Това не е жизнеспособен план", изтъкна Брет Макгърк.