Американските военни са отменили плановете си за изпитание на междуконтиненталната си балистична ракета, обяви "Ройтерс".

Агенцията коментира, че това е опит да се намали напрежението с Русия.

След като Путин постави ядрените си сили в състояние на повишена готовност през февруари, Пентагонът обяви, че ще отложи изпитанието на ракетата LGM-30G Minuteman III, като заяви, че двете страни трябва да "имат предвид риска от грешни изчисления и да предприемат стъпки за намаляване на тези рискове".

Днес официални представители на САЩ потвърдиха пред Ройтерс, че са отменили изцяло теста. Ан Стефанек, говорител на военновъздушните сили, заяви, че решението е взето по същите причини, поради които тестът е бил отложен.

Путин нареди учения на стратегическите ядрени сили на Русия

Путин нареди учения на стратегическите ядрени сили на Русия

Изстрелват ракети от подводници и далекобойни самолети

Промяната на графика за ракетните изпитания на американските сили е спорна. Американският сенатор Джим Инхоф, водещ републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, изрази през месец март разочарование от забавянето на теста, който според него е от решаващо значение за гарантиране на ефективността на американското ядрено възпиране.

Джефри Люис, изследовател на ракетните технологии в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия на Джеймс Мартин (CNS), омаловажи въздействието на отмяната.

Стратегическите ядрени сили на САЩ се подготвяли за война с Русия

Стратегическите ядрени сили на САЩ се подготвяли за война с Русия

Това твърди руско интернет издание

"Извършването на тестовете има своята стойност, но не мисля, че пропускането на един тест в голямата схема на нещата е наистина голям проблем", каза Люис, като добави, че Minuteman III е изключително надежден.

Ядреният ракетен комплекс Minuteman III е ключова част от стратегическия арсенал на американската армия и има обсег от над 6 000 мили (над 9 660 км) и може да се движи със скорост от около 15 000 мили в час (24 000 км/ч).