САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха четирима души и две компании, които според тях са "замесени в злонамерена кибер дейност" от името на армията на страната, съобщава АФП.

"Тези лица са използвали срещу много американски компании и правителствени организации кибероперации, сред които фишинг и злонамерени атаки", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

Физическите лица и компаниите са действали от името на киберелектронното командване на Ислямската революционна гвардия, каза Министерството на финансите.

"Това е координирана, многостранна кампания, целяща да дестабилизира критичната ни инфраструктура и да причини вреда на нашите граждани", каза заместник-секретарят на Министерството на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън в декларация. Съединените щати ще продължат да използват нашия общодържавен подход, за да разкрият и нарушат операциите на тези мрежи", добави той.

Санкциите от вторник са последните, наложени срещу Техеран от Съединените щати и техните съюзници за подкрепа на антиизраелски посредници в Близкия изток и за предоставяне на военна подкрепа за войната на Русия в Украйна.

Миналата седмица САЩ и Великобритания обявиха мащабни санкции срещу програмата за военни дронове на Иран след атаката на Техеран срещу Израел по-рано този месец.

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Те могат сериозно да засегнат търговията с ирански петрол

Тази атака дойде в отговор на въздушен удар от 1 април срещу иранското консулство в Дамаск, при който бяха убити седем членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама генерали. За тази атака бе обвинен Израел. 

Санкциите на Европейския съюз (ЕС), обявени след нападението на Иран срещу Израел, са "достойни за съжаление". Това посочи във вторник иранският външен министър Хосейн Амирабдолахян.

Той подчертава, че страната му е действала при самоотбрана.

Вчера външните министри на страните от ЕС постигнаха принципно споразумение да разширят санкциите срещу Техеран, като се договориха да удължат ограничителните мерки върху износа на оръжия от ислямската република на всякакви дронове или ракети към иранските проксита и Русия.

"Жалко е да видим как ЕС решава бързо да приложи по-незаконни ограничения срещу Иран само защото Техеран упражни правото си на самоотбрана срещу безразсъдната агресия на Израел", написа Амирабдолахян в социалната мрежа X. Той призова Съюза да наложи санкции на Израел вместо на Иран.

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

След атаката на Техеран срещу Израел

Техеран отвърна 12 дни по-късно, като предприе безпрецедентна пряка военна атака срещу Израел с над 300 ракети и дронове. Нападението обаче не причини значителни щети. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелските, американските и други съюзнически сили.

Рано на 19 април Израел удари военно летище близо до град Исфахан в Централен Иран. Техеран обаче омаловажи инцидента и заяви, че няма планове за отмъщение - отговор, който вероятно имаше за цел да предотврати война в целия регион.