САЩ настояват иранските власти да освободят петролен танкер и неговия екипаж, които бяха задържани край бреговете на Оман.

Това заяви на брифинг заместник-ръководителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, цитиран от АФП.

"Иранското правителство трябва незабавно да освободи кораба и неговия екипаж. Това незаконно конфискуване на търговски кораб е поредното действие на Иран за подкопаване на международната търговия", заяви Пател.

Въпросният кораб е танкерът "Сейнт Николас", който е бил натоварен със 145 000 тона петрол в иракския град Басра и е пътувал за турския град Алиага през Суецкия канал.

"Ал Джазира", позовавайки се на британската компания за сигурност "Амбрей" и Морския координационен център за търговия на ВМС на Обединеното кралство (UKMTO), съобщи, че въоръжени мъже са се качили на кораба близо до Оман, след което танкерът, плаващ под флага на Маршаловите острови, се е отправил към Иран в посока пристанище Джаск.

По-късно иранската информационна агенция "Тасним" уточни, че танкерът е бил арестуван от иранските военноморски сили.

Въоръжени мъже са превзели петролен танкер край бреговете на Оман
Обновена

Въоръжени мъже са превзели петролен танкер край бреговете на Оман

Корабът е бил замесен в предишен спор между САЩ и Иран

В крайна сметка комуникацията с кораба, на борда на който имало 19 членове на екипажа - 18 филипинци и един грък, била изгубена, съобщи за АФП гръцката компания за управление на танкера - Empire Navigation.

Същият танкер, според Tankertrackers.com, уебсайт, който проследява световните превози на петрол, преди се е наричал Suez Rajan и е бил арестуван от правителството на САЩ за превоз на санкциониран ирански петрол. Според базираната в Обединеното кралство компания Ambrey Министерството на правосъдието на САЩ е конфискувало 1 милион барела суров петрол.

От октомври насам подкрепяните от Иран йеменски хуси атакуват търговски кораби в Червено море в знак на подкрепа за ислямистите от "Хамас", които се борят срещу израелската офанзива в Газа.

Атаките на хусите са съсредоточени върху протока Баб ел-Мандеб, югозападно от Арабския полуостров, а днешният инцидент се е случил по-близо до Ормузкия проток.

Във вторник американският флот свали 21 ракети и дронове на хусите, изстреляни от Йемен. Това бе една от най-мащабните атаки на групировката в Червено море през последните месеци.