Съединените щати с тайни кибератаки срещу Иран след нападението на 14 септември срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия, за които Вашингтон и Рияд обвиняват Техеран, заявиха двама американски представители пред "Ройтерс".

Длъжностните лица, които говориха при условие на анонимност, заявиха, че операцията е проведена в края на септември и е срещу способностите на Техеран да разпространява "пропаганда".

Засегнат е физическия хардуер, но не се предоставят допълнителни подробности.

САЩ изпращат още 3000 военнослужещи в Саудитска Арабия

САЩ изпращат още 3000 военнослужещи в Саудитска Арабия

След нападението срещу саудитски петролни съоръжения

Администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да противодейства на това, което вижда като иранска агресия, без да навлиза в по-широк конфликт, обяснява представител.

Тази атака изглежда по-ограничена от други подобни операции срещу Иран тази година след свалянето на американски дрон през юни и предполагаемо нападение на Иранската революционна гвардия върху нефтени танкери в Персийския залив през май.

САЩ, Саудитска Арабия, Великобритания, Франция и Германия публично обвиняват Иран за атаката на 14 септември.

Пентагонът реагира, като изпрати хиляди допълнителни войски и техника за укрепване на саудитската отбрана.

Иран готов да преговаря със Саудитска Арабия

Иран готов да преговаря със Саудитска Арабия

Шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия се борят за влияние в Близкия изток

Пентагонът отказва коментар за кибератаката. "Като въпрос на политика и за оперативна сигурност, ние не обсъждаме операции, разузнаване или планиране в киберпространството", обяснява говорителят на Пентагона Елиса Смит.

Въздействието на атаката, ако има такова, може да отнеме месеци за определяне, но кибератаките се разглеждат като по-малко провокативна опция от война.

"Можете да нанесете щети, без да убивате хора или да взривявате неща; това добавя опция към инструментариума, който досега не сме имали, и нашето желание да го използваме е важно", коментира Джеймс Люис, киберексперт от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

Путин подчерта, че САЩ не са представили доказателства за ролята

Люис допълва, че може да не е възможно да се възпре иранско поведение дори с конвенционални военни удари.

Напрежението в Персийския залив рязко ескалира от май 2018 г., когато Тръмп се оттегли от Съвместния цялостен план за действие от 2015 г. с Техеран, който постави ограничения на ядрената програма в замяна на облекчаването на санкциите.

Не е ясно дали има други кибератаки на САЩ след тази от края на септември.

Иран също използва такава тактика срещу САЩ. Този месец хакерска група, която изглежда свързана с иранското правителство, се опитва да проникне в имейл акаунти, свързани с кампанията за преизбиране на Тръмп.

За 30 дни през август и септември, групата, която Microsoft нарече "Фосфор", прави над 2700 опита да идентифицира потребителски акаунти, след което атакува 241 от тях.

Характерът на Тръмп е проблем за целия свят, убеден Хасан Рохани

Характерът на Тръмп е проблем за целия свят, убеден Хасан Рохани

Техеран ще преговаря със САЩ само ако Белият дом отмени санкциите срещу страната му

Счита се, че Техеран е основен играч в разпространението на дезинформация.

Миналата година разследване на "Ройтерс" открива повече от 70 уебсайта, които прокарват иранската пропаганда в 15 държави, в операция, която експерти по киберсигурност, социални медии и журналисти едва започват да разкриват.

Напрежението с Иран е високо след атаката на 14 септември. Техеран заяви, че миналата седмица ирански танкер е ударен от ракети в Червено море и предупреди в понеделник, че ще има последствия.

На пресконференция в понеделник президентът Хасан Рохани повтори политиката на своята страна към администрацията на Тръмп, като изключи двустранните преговори, освен ако Вашингтон не се върне към знаковата ядрена сделка и премахне икономическите санкции на САЩ.

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Командващият 5-и флот на САЩ вижда продължаващо агресивно поведение на Иран

Вицеадмирал Джеймс Малой следи изкъсо иранските крилати и балистични ракети