САЩ се готвят да разположат 1000 войници и военни транспортни средства в Североизточна Полша до края на март, за да успокоят източноевропейските си съюзници от НАТО на фона на нарастващото напрежение с Русия.

Подразделението, което ще бъде част от 4-те хиляди американски войници, ротационно разположени по източния фланг на НАТО, ще бъде дислоцирано в град Оржиш, съобщава "Дойче веле".

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Над 80 американски танка и повече от 3000 американски войници пристигат в Полша

Обама успокоява евросъюзниците си заради Русия

Градът е разположен на около 130 км от руския анклав Калининград, който се намира на брега на Балтийско море между Полша и Литва.

Това става, след като руският външен министър Сергей Лавров определи НАТО като "институция от Студената война", чиято експанзия била довело до безпрецедентно напрежение в Европа през последните 30 години.

Притеснено откакто Русия анексира Крим през 2014 г., че Москва може да нахлуе в Полша или балтийските страни, НАТО укрепва своя източен фланг с войници, военни учения и американско въоръжаване, подготвяйки сили за бързо реагиране, наброяващи до 40 хил. души.

Първите германски войници пристигнаха в Литва, където Берлин оглавява батальон от около 1000 войници.

Към април Великобритания ще оглави възпиращ военен контингент в Естония, докато Канада разполага сили в Латвия, а американски войници пристигат в Полша и цяла Прибалтика.

Кремъл твърди, че струпването е най-мащабното от края на Втората световна война и подчертава, че това застрашава стабилността на Централна Европа.

Русия има около 330 хил. войници, струпани в Западната военна област около Москва, смята НАТО.