Администрацията на американския президент Джо Байдън ще рестартира спорна гранична програма от времето на предишния президент Доналд Тръмп, която принуждава търсещите убежище да чакат в Мексико за изслушвания за имиграция в САЩ, в съответствие с разпореждане на федерален съд. Това информира "Ройтерс", позовавайки се на официални представители на САЩ и Мексико.

САЩ ще предприемат стъпки за справяне с хуманитарните опасения на Мексико с програмата, включително предлагане на ваксини на мигранти и освобождаване на повече категории хора, смятани за уязвими.

САЩ искат от Мексико споделена отговорност за мигрантите

САЩ искат от Мексико споделена отговорност за мигрантите

Миналия месец хиляди хаитяни нахлуха в САЩ в търсене на убежище

Мигрантите също така ще бъдат питани дали се страхуват от преследване или изтезания в Мексико, преди да бъдат записани в програмата и да имат достъп до правно представителство, уточниха американски официални лица по време на разговор с репортери.

Байдън, демократ, сложи край на политиката, известна като Протоколите за защита на мигрантите (MPP), скоро след встъпването си в длъжност през януари. Но федерален съдия постанови, че отмяната на Байдън не е следвала правилна процедура и през август разпореди възстановяването ѝ. Правителството на САЩ заяви, че трябвала да изчака съгласието на Мексико, преди политиката да може да започне отново. "САЩ приеха всички условия, които поставихме", отбеляза мексиканско офииално лице.

Около 192 000 мигранти са заловени на южната граница на САЩ през септември

Около 192 000 мигранти са заловени на южната граница на САЩ през септември

През последната фискална година в САЩ са заловени 1,73 млн. мигранти

В същото време администрацията на Байдън все още активно се опитва да сложи край на програмата MPP, като издава нова дипломатическа нота за отмяна с надеждата, че ще разреши правните притеснения на съда.

Политиката беше крайъгълен камък на твърдата имиграционна политика на бившия републикански президент Доналд Тръмп и изпрати десетки хиляди хора, които влязоха през сухопътната граница между САЩ и Мексико, обратно в Мексико, за да чакат месеци - понякога години - за да представят своите казуси на изслушванията за имиграцията в САЩ, провеждани в импровизирани съдебни зали близо до границата.

Програмата MPP ще стартира отново с малък брой мигранти на един американски граничен пункт в понеделник, но в крайна сметка ще се разшири до Сан Диего, Калифорния и Ел Пасо, Ларедо и Браунсвил в Тексас.

САЩ ускоряват връщането на нелегални мигранти

САЩ ускоряват връщането на нелегални мигранти

На фона на натиска от граждани на Хаити и други

Възстановяването на MPP допълва към объркваща смесица от имиграционни политики, действащи на границата между САЩ и Мексико, където арестите за нелегално преминаване достигнаха рекордни нива.

Байдън обеща, както го нарече, по-хуманен подход към имиграцията. Но дори докато се опитваше да сложи край на MPP, неговата администрация продължи да прилага заповед за общественото здраве от времето на Тръмп, известна като дял 42, която позволява на граничните власти бързо да експулсират мигранти, без да им дава шанс да поискат убежище. Близо две трети от рекордните 1,7 млн. мигранти, хванати да пресичат границата на САЩ и Мексико през тази фискална година, са експулсирани съгласно дял 42.

20-годишен връх удариха задържаните мигранти по границата САЩ-Мексико

20-годишен връх удариха задържаните мигранти по границата САЩ-Мексико

Един от проблемите, с които се сблъсква администрацията на Байдън