Съединените щати работят с Украйна и други съюзници за изграждане на консенсус около основните елементи на "справедливия и траен мир" за прекратяване на войната с Русия. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

Вашингтон би насърчил инициативи за прекратяване на конфликта и на други страни, стига те да зачитат Устава на ООН и суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна.

"Ще подкрепим усилията - независимо дали на Бразилия, Китай или която и да е друга държава - ако те помогнат да се намери път към справедлив и траен мир", подчерта Блинкън във Финландия - най-новият член на НАТО.

Русия: САЩ не търсят мир в Украйна

Русия: САЩ не търсят мир в Украйна

Руският посланик в САЩ разкритикува обявените нови американски оръжейни доставки

Все пак Вашингтон ще продължи с военната помощ за Украйна, тъй като предпоставката за смислена дипломация е Киев да е в състояние да възпира и да се защитава срещу всяка бъдеща агресия.

"Агресивната война на Путин срещу Украйна беше стратегически провал", категоричен бе Блинкън.

Той посочи, че САЩ ще помогнат за изграждането на "украинската армия на бъдещето".

Това означава "модерни военновъздушни сили, интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана, модерни танкове и бронирани превозни средства, национален капацитет за производство на боеприпаси и обучение и подкрепа за поддържане на силите и оборудването в бойна готовност".

Захарова: САЩ провалят преговорите Русия-Украйна

Захарова: САЩ провалят преговорите Русия-Украйна

Ръководеният от САЩ режим в Киев блокира преговорите, които той започна, заяви говорителят