Луис Инасио Лула да Силва иска да посредничи във войната в Украйна, формирайки заедно с Китай и Обединените арабски емирства нова преговорна група, съобщи Der Standard.

Бразилският президент вече е обсъдил тази идея с лидерите на двете държави. Съобщението си той направи по време на обобщителното си обръщение в Абу Даби, където завършва азиатската му обиколка. По-рано, по време на посещението си в Пекин, Лула да Силва призова САЩ и ЕС да спрат военната подкрепа за Украйна и да започнат да мислят за мир.

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Лула да Силва от Пекин призова ЕС да говори за мир

Никакви индикации да има обаче бразилски мирен план

Разговарял съм с президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и китайския лидер Си Дзинпин за сформирането на посредническа група, каза Лула. Заедно с други държави може да бъде създадена група по модела на Г-20. "Г-20 беше създадена, за да спаси икономиката, която беше в криза", каза Лула. Според него сега е важно да се създаде "друг вид Г-20, за да се сложи край на тази война и да се установи мир".

Лула подчерта, че войната е причинена "от решенията на две държави", но нито Владимир Путин, нито Володимир Зеленски предприемат инициативи за нейното прекратяване.

Лула също така заяви, че вече е обсъдил инициативата и с президента на САЩ Джо Байдън, канцлера на Германия Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и държавните глави на някои южноамерикански държави.

Бразилия готова да посредничи между Путин и Зеленски за мир

Бразилия готова да посредничи между Путин и Зеленски за мир

Лула да Силва предлага широк международен формат на преговори, подобен на Г-20