Пентагонът извлече ценни поуки от конфликта в Украйна в случай на възможна конфронтация с Китай. Това заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс за "Блумбърг".

"Спечелихме много предимства от конфликта в Украйна за евентуално тихоокеанско предизвикателство, посочи тя. "В момента се учим да развиваме своята индустриална база и да изучаваме тази индустриална база, която през последните 60 години беше в малък цикъл на пир и глад".

Въз основа на украинския опит Пентагонът настоява САЩ да сключат дългосрочни договори с производителите на оръжие. По думи на Хикс Съединените щати са осъзнали и необходимостта да инвестират в космически технологии.

Американският зам.-министър на отбраната отбеляза също, че въпреки продължаващия конфликт в Украйна основният фокус на Вашингтон ще бъде върху Китай.

САЩ искат гореща линия с Китай като през Студената война

САЩ искат гореща линия с Китай като през Студената война

Вашингтон призна, че удря на камък с опитите за възстановяване на дипломацията с Пекин

"Ние не се опитваме да претегляме между две арени. Имаме ясна стратегия, която е фокусирана върху Китай", подчерта тя.

По-рано анализаторът на "Блумбърг" Хал Брандс отбеляза, че с предоставянето на военна помощ на Украйна САЩ рискуват да загубят значителна част от собствените си оръжейни запаси, без да могат бързо да увеличат производството. Той смята, че в ситуацията около Украйна Вашингтон действа като "арсенал на демокрацията", като избягва прякото участие в конфликта. С течение на времето обаче този арсенал може да бъде изчерпан.

През януари украинското министерство на отбраната обяви създаването на военни формирования с дронове, които ще бъдат оборудвани с терминали за сателитна комуникация "Старлинк".

На 9 февруари президентът на SpaceX Гуин Шотуел обяви решението за ограничаване на достъпа до мрежата "Старлинк" за военни дронове в Украйна. Тя обясни, че технологията е разработена за цели, различни от използването ѝ като оръжие.

От своя страна Мъск заяви, че мрежата "Старлинк" е от решаващо значение за осигуряване на комуникация в Украйна, но не трябва да се използва за ескалация, която може да отприщи Трета световна война.

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация
Обновена

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация

60% от армията на САЩ е в най-висока готовност и може да се разгърне до 30 дни