Белият дом разглежда планираната среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин в Женева като необходима и важна.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан коментира във Вашингтон, че американският президент се срещал с руския си колега не "въпреки", а именно заради различията между двете страни.

"Не приемаме срещата с руския президент като награда. Считаме я за жизненоважна част от защитата на американските интереси и американските ценности", изтъкна Съливан, цитиран от ДПА.

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия, но не толерират провокациите

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия, но не толерират провокациите

Ще потвърди сътрудничеството с европейските партньори

Срещата ще се проведе след като Байдън се консултира с държавните и правителствените ръководители на страните от Г-7, НАТО и ЕС в дните преди това. Следователно времето за срещата с Путин едва ли може да бъде по-добро.

"Когато президентът Байдън се завърне във Вашингтон през следващата седмица, ние вярваме, че ще бъдем в значително по-силна позиция за справяне с основните заплахи и предизвикателства, пред които е изправена тази страна", допълни Съливан.

Съветникът също така подчерта, че нищо не може да замести срещата лице в лице между държавни глави. Това важало особено за Путин, който има "силно персонализиран стил на вземане на решения".

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19

Заради това, каза той, за Байдън е важно "да седне с Путин лице в лице" и да е ясен за очакванията на САЩ. Директният разговор с Путин също е "най-ефективният начин да разберем какво възнамерява и планира Русия".

На 16 юни президентите на САЩ и Русия трябва да се срещнат в Женева. Това е първата среща, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари и идва във време на голямо напрежение между Вашингтон и Москва.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък пред американския новинарски сайт Axios, че с оглед на украинския конфликт и напрежението с Русия би искал Байдън да се съгласува с него на лична среща, преди да се срещне с Путин. Това не се случи.

Зеленски се надява на лична среща с Байдън

Зеленски се надява на лична среща с Байдън

Това можело да стане преди форума в Швейцария

Съливан обаче каза, че Байдън и Зеленски са разговаряли по телефона вчера. Байдън е подчертал, че ще подкрепи твърдо териториалната цялост на Украйна и е поканил Зеленски в Белия дом за лятото.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че по време на разговора Байдън "потвърди непоколебимия ангажимент на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на продължаващата руска агресия в Донбас и Крим".

Двамата президенти също са обсъдили "евроатлантическите стремежи на Украйна" и сътрудничеството в областта на енергийната сигурност и пандемията от коронавируса, "включително плановете на САЩ да предоставят 900 000 дози ваксини, които да помогнат на Украйна да се справи с пандемията", заяви Псаки в изявление.

Русия охлажда превишените очаквания за срещата Путин-Байдън

Русия охлажда превишените очаквания за срещата Путин-Байдън

"Няма как да се очаква някакъв напредък в постигането на разбирателство"