Ако САЩ искат да влязат в Ормузкия проток, ще трябва да разговарят със силите на Революционната гвардия на Иран, които го защитават. Това обяви иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф, цитиран от "Ройтерс".

"Ние смятаме, че Иран ще продължи да продава петрола си. Ние ще продължим да откриваме купувачи за нашия петрол и ще продължим да използваме Ормузкия проток като безопасен транзитен път за продажбата на нашия петрол", настоя Зариф, говорейки в Ню Йорк пред Азиатското общество.

Парламентът на Иран определи цялата на армия на САЩ за терористична организация

Парламентът на Иран определи цялата на армия на САЩ за терористична организация

173 от 215 депутати са приели новия законопроект

"Ако САЩ предприемат налудничавата мярка да се опитат да ни попречат да сторим това, тогава те трябва да се подготвят за последствията", предупреди той.

Зариф обвини Вашингтон в провеждането на "много опасна" политика спрямо Техеран. Според него американският президент Доналд Тръмп греши, ако смята, че тежките санкции могат да накарат Иран да промени политиката си.

"Тръмп си мисли, че чрез допълнителен натиск върху Иран, т. нар. "политика за максимален натиск", той може да ни накара да паднем на колене", коментира иранският първи дипломат, изтъквайки, че иранците били "алергични към натиск".

Иран заплаши да затвори Ормузкия проток

Иран заплаши да затвори Ормузкия проток

Тангсири заплаши да затвори стратегическия проток

Зариф също така отхвърли по-ранните предложения на администрацията на Тръмп за "нови" преговори за ядрената програма на Иран, посочвайки, че ядреното споразумение от 2015 г. е "най-доброто споразумение, което можем да постигнем".

Администрацията на Тръмп официално определи Революционната гвардия на Иран като чуждестранна терористична организация, което накара Иран да отвърне реципрочно и да определи американските военни като терористична организация като част от "всеобхватен план" за отмъщение срещу "враждебните политики" на Вашингтон.

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол
Обновена

САЩ санкционират всички държави, които купуват ирански петрол

Мерките ще засегнат осем държави - Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Италия, Гърция и Турция

В понеделник САЩ обявиха, че няма да подновят изключенията за износ на ирански петрол, предоставени на страни като Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Турция, след като те изтекат на 2 май. Техеран се опълчи на заплахите със санкции, като върховният лидер Али Хаменеи подчерта, че страната ще продължи да изнася толкова петрол, колкото е необходимо.

По-рано днес иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще бъде готов да преговаря със САЩ за намаляване на напрежението, но сама ако Вашингтон се отнася към Техеран с уважение, отмени санкциите и се извини "за техните незаконни действия".

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Помпео обяснява, че САЩ не търси пряка военна намеса в Иран

Няма гаранции, че американски санкции, не биха нанесли вреда на народа на Иран