Съединените щати увеличават над четири пъти настоящия брой на въоръжените си сили, разположени в Тайван, съобщава в. "Уол стрийт джърнъл".

Този ход е с цел разширяване на програмата за обучение на военните на острова на фона на нарастващата заплаха от Китай.

САЩ възнамеряват да разположат между 100 и 200 войници на острова през следващите месеци, в сравнение с едва около 30 военнослужещи преди година, стана ясно от думите на американски служители. Те обясниха, че ще бъде разширена програма за обучение, която Пентагонът се е постарал да не разгласява, докато САЩ работят, за да осигурят на Тайпе необходимите способности за самоотбрана, без да провокират Пекин.

През последните няколко години американските войски на острова, сред които имаше войници от частите за специални операции и американски морски пехотинци, бяха малобройни.

Планираното увеличение ще бъде най-голямото разполагане на американски сили в Тайван от десетилетия, тъй като двете страни се сближават в опит да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай.

Освен обучение в Тайван, контингент от тайванската армия се обучава и в САЩ от Националната гвардия на Мичиган.

Висш служител на Пентагона заминава за Тайван

Висш служител на Пентагона заминава за Тайван

На фона на обтегнатите отношения с Китай

Американски служители разкриха, че увеличаването на военното присъствие на острова е планирано от месеци - доста преди отношенията между САЩ и Китай отново да се обтегнат този месец, след като предполагаем китайски шпионски балон прекоси Северна Америка и беше свален от американските военновъздушни сили.

Новината идва часове, след като китайската армия отново изрази готовност да предприеме действия за справяне с всякакви опити за сепаратизъм от страна на Тайван.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

Си е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Засилената военна активност на Пекин около острова насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Пентагонът се съмнява, че Китай неизбежно ще нахлуе в Тайван

Въпреки засилената военна дейност на Пекин около острова