Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че сериозно се съмнява, че засилените китайски военни действия близо до Тайванския проток са знак за предстоящо нахлуване на острова от Пекин, съобщава "Ройтерс".

"Станахме свидетели на повишена активност на китайската авиация над Тайванския проток, видяхме и на повишена активност на китайските военноморски сили около Тайван", посочи той по време на пресконференция заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и техните японски колеги.

"Но дали това означава, че нахлуването е неизбежно? Знаете ли, сериозно се съмнявам в това", подчерта Остин.

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Пекин си запазва правото да избере средствата за окончателно обединение с острова

Китай засили военните си действия в близост до Тайван от август 2022 г., когато проведе учения след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Засилената военна активност на Пекин около острова насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

Администрацията на Байдън очаква Пекин да забърза плановете си за обединение