Съединените щати, Великобритания и Норвегия осъдиха днес ескалиращото насилие и нарушенията на човешките права в Судан, особено в района на Дарфур. Това стана ясно от общо изявление на трите страни, съобщава "Ройтерс".

Причината са атаките от суданските Сили за бърза подкрепа (RSF), паравоенна сила, съставена предимно от арабски групи и съюзнически арабски милиции, известни като Джанджавид, в Дарфур.

"Те включват - според достоверни доклади - масови убийства, включително етническо насочване към неарабски и други общности, убийства на традиционни лидери, несправедливи задържания и възпрепятстване на хуманитарна помощ", гласи изявлението. Имаше също така загриженост относно съобщенията за цивилни, които са били нападнати в Джебел Аулия, на река Бели Нил.

20 загинали при удари на пазар в Судан

20 загинали при удари на пазар в Судан

Повече от 10 000 души са били убити за 7 месеца сражения

На 15 април избухна война между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа след седмици на нарастващо напрежение между двете страни заради план за интегриране на силите като част от прехода от военно управление към гражданска демокрация.

Съединените щати, Великобритания и Норвегия, призоваха за прекратяване на боевете и призоваха двете страни за деескалация. "И двете страни трябва да намалят напрежението и да се включат в смислени дискусии, които да доведат до прекратяване на огъня и безпрепятствен хуманитарен достъп", казаха те.

Военните успехи на RSF в западните и южните части на страната преодоляха месеците на застой във войната им със суданската армия. Това предизвика спекулации, че Судан може да претърпи ново разделение, 12 години след загубата на Южен Судан.

За това държавата поиска от ООН в четвъртък да прекрати политическата си мисия там, като заяви, че помощите за преходното правителство на Судан е разочароващо.

ООН очаква 1,8 милиона души да напуснат Судан до края на годината

ООН очаква 1,8 милиона души да напуснат Судан до края на годината

От агенцията призоваха за 1 милиард долара за оказване на помощ на избягалите