Американска атомна подводница ще бъде подложена на поддръжка в Австралия за първи път, съобщава "Ройтерс".

Това е ключова стъпка за партньорите от AUKUS за възпиране на агресия в Индо-Тихоокеанския регион, заявиха министрите на отбраната на Австралия, Великобритания и Съединените щати - Ричард Марлс, Джон Хийли и Лойд Остин.

През последната година австралийският персонал премина обучение със САЩ и Обединеното кралство, преди да бъде извършена поддръжката на подводницата в HMAS Stirling в Западна Австралия, в която ще участват служители от трите страни.

"Нашите военноморски сили се ангажират да засилят същите ръководни принципи в Австралия, които позволиха на Съединените щати и Великобритания да експлоатират безопасно плавателни съдове с ядрена енергия в продължение на почти 70 години", посочиха министрите в съвместно изявление.

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Дотогава ще има редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия

Партньорите в пакта AUKUS поеха ангажимент да определят най-високия стандарт за неразпространение на ядрено оръжие за придобиване на подводница с конвенционално въоръжение и ядрена енергия за Австралия, добавиха те.

Американска подводница от клас "Вирджиния" - "Хавай", и американски обслужващ кораб с оборудване и екипаж за поддръжка са пристигнали в HMAS Sterling за поддръжката, която обикновено се извършва в пристанищата за подводници на САЩ.

Австралийската база ще бъде ротационен домакин на една британска подводница от клас "Астут" и до четири американски подводници от клас "Вирджиния" от 2027 г.

По този начин Австралия ще добие опит в експлоатацията на флота от подводници с конвенционално въоръжение и ядрени двигатели от следващото десетилетие.

Австралия и Обединеното кралство засилват сътрудничеството в отбраната

Австралия и Обединеното кралство засилват сътрудничеството в отбраната

Обединеното кралство ще допринесе за Център за комбинирано разузнаване в Австралия

Облекчавайки безпокойството относно съхранението на ядрени отпадъци в Австралия, където липсва ядрена енергийна индустрия, нейното министерство на отбраната заяви, че няма да се прехвърлят радиологични материали на брега по време на поддръжката.

Миналата седмица партньорите от AUKUS намалиха контрола върху износа в областта на отбраната между Австралия, Великобритания и Съединените щати.

Австралия ще придобие американски ядрени подводници и съвместно с Великобритания и Съединените ще разработи щати нов клас конвенционално въоръжени ядрени подводници през следващите две десетилетия.

Ротацията на американски ядрени подводници през Австралия засилва възпирането в Индо-Тихоокеанския регион, където Китай оказва натиск върху Филипините в Южнокитайско море, посочи миналата седмица американският депутат и председател на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол.

Поддръжката на американските подводници в Австралия е стъпка, която помага за "по-добро възпиране на агресията в региона и поддържане на основан на правила международен ред", добавиха министрите в съвместното си изявление.

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

Във втория етап на партньорството, наречен Стълб II