Престолонаследникът на Саудитска Арабия остро е разкритикувал палестинското ръководство по време на среща с американски еврейски организации в Ню Йорк през миналия месец, нахоквайки президента на Палестинската автономия Махмуд Абас за отхвърлянето на предложенията за мир, съобщават израелски медии.

"През последните няколко десетилетия палестинското ръководство пропусна една възможност след друга и отхвърли предложенията за мир, които му бяха дадени", изтъкнал принц Мохамед бин Салман пред еврейските организации. "Време е палестинците да приемат предложенията и да се съгласят да седнат на масата за преговори, или да си затварят устата и да спрат да се оплакват", отсякъл той.

Помпео призова палестинците и израелците да възобновят диалога

Помпео призова палестинците и израелците да възобновят диалога

Помпео подчерта, че Израел има право на самозащита.

"Хората буквално паднаха от столовете си", разкри източник, информиран за срещата.

Принцът също така е заявил, че палестинският въпрос не бил приоритет за саудитското правителство, което "има много по-спешни и важни въпроси, с които да се занимава" като Иран.

Ала Мохамед бин Салман посочил, че Израел и палестинците ще трябва да постигнат напредък в мирните преговори, преди Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив да нормализират отношенията си с еврейската държава.

Саудитска Арабия и Израел се сближиха през последните няколко години, тъй като и двете правителства са разтревожени за заплахата от Иран и неговите съюзници в региона.

По време на посещението си в САЩ Мохамед бин Салман изтъкна в интервю за местна телевизия, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи "много прилича на Хитлер". Той също така каза, че израелците "имат право на собствена земя".

Вашингтон предвижда конфликт между Израел и Иран

Вашингтон предвижда конфликт между Израел и Иран

Виждам как може да започне, но не съм сигурен кога и къде