Съветът за сигурност на ООН по време на закрити консултации ще обсъди ситуацията в Авдеевка, разказа постоянният представител на Швеция в ООН Олаф Скуг, цитиран от РИА Новости. Страната председателства Съвета за сигурност от януари до юни 2017 г.

Нови жертви при боеве в Източна Украйна

Нови жертви при боеве в Източна Украйна

До Донецк са убити най-малко трима войници, а повече от 20 са ранени

"Украйна е поискала консултации за ситуацията в страната", заяви Скуг пред журналистите. По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко поръча на своята администрация спешно да изясни ситуацията в Авдеевка за разглеждане от Съвета за сигурност.

Кремъл обвини Киев в агресия в Източна Украйна

Кремъл обвини Киев в агресия в Източна Украйна

Атаката е била отблъсната от сепаратистите.

От своя страна Москва призова Киев незабавно да прекрати въоръжените провокации в Донбас и да наблюдава договореностите за примирие.

Югоизточна Украйна, която и без това страда от икономическа блокада на Киев, отново се оказа граница на сегашната хуманитарна и екокатастрофа", се казва в изявление от руското външно министерство.

Първият зам.-председател на Специализираната мониторингова мисия на ОССЕ на Украйна Александър Хуг коментира причините за изостряне на ситуацията в Авдеевка. Той заяви, че и двете страни в конфликта не се придържат към основните принципи на Минските споразумения.

При това постоянният представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич подчерта, че "данните не оставят съмнение, че стълкновенията са инициирани от Киев".

В последните дни обстановката в Донбас отново се обостри. Страните в конфликта се обвиняват взаимно в увеличението на интензивността на стрелбите и опита за настъпления. Сиутацията е близка до хуманитарна катастрофа: заради стрелбите жителите на Авдеевка останаха без вода, светлина и отопление".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия има достоверни сведения, че атаката под Авдеевка започна от украинските "самостоятелни отряди", а украинските военни я поддържат.