Американският Сенат отхвърли опита на републиканеца Ранд Пол да бъде обявен за противоконституционен процесът по импийчмънт на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде Reuters.

Предложението на Пол беше подкрепено от 45 сенатори, против него гласуваха 55.

Същевременно се отбелязва, че за да бъде гласуван импийчмънт на Тръмп в Сената са необходими две трети от гласовете, т.е. най.малко 67.

"Това е един от малкото случаи във Вашингтон, когато загубата всъщност е победа", коментира Пол през журналисти резултата то гласуването. Ако при гласуването за импийчмънт картината се повтори, това би означавало, че няма да има достатъчно гласове, за да бъде завършена процедурата.

Междувременно стана ясно, че републиканци, които са склонни да гласуват за импийчмънт, са били заплашвани от привърженици на Тръмп и им е оказван натиск да не го правят.

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

Процесът ще започне в Сената

Очаква се процесът в Сената да започне на 9 февруари.

Припомняме, Камарата на представителите в американския Конгрес на 13 януари обяви импийчмънт на Тръмп заради подбуждане към безредици. Процедурата беше започната след атаката срещу Капитолия от 6 януари, при която се стигна до заплахи за живота на сенатори и конгресмени, както и на вицепрезидента Майк Пенс.

Резолюцията за импийчмънт на Тръмп е за подстрекателство към метеж

Резолюцията за импийчмънт на Тръмп е за подстрекателство към метеж

"Демонстрира", че е "заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията"