Сенатът в Конгреса на САЩ се изказа срещу отмяната на реформата в здравеопазването, която наложи президентът Барак Обама, пишат чужди медии.

Както се очакваше, демократите, които съхраняват мнозинство в Сената, блокираха законопроекта на републиканците за отмяна на реформите в здравеопазването. Против отмяната на закона са гласували 51 сенатори, а за 47. За отмяната са гласували всички сенатори от Републиканската партия.

През януари 2011 година Камарата на представителите на американския конгрес гласуваха срещу здравната реформа на президента Обама.

Законопроектът за реформа в здравеопазването беше утвърден в Конгреса на 21 март 2010 година и след това подписан от Обама.

Реформата предвижда обезпечаване на медицинска застраховка за 31 от 36 милиона американци, които нямат такава. Критиците на реформата я определят като неефективна и пагубна. Според разчетите тя ще струва на федералната хазна почти трилион долара.

Междувременно в съдилищата на различни щати са постъпили искове срещу здравната реформа. В повечето случаи те са инициирани от губернатори или прокурори от Републиканската партия.