Въоръжените сили на Украйна направиха опит за настъпление по целия фронт, но причина за паника в (самопровъзгласената -бел.ред.) Луганска народна република (ЛНР) няма, съюзническите сили(руските войски и милициите на сепаратистите-бел.ред.) гарантират сигурността, заяви ръководителят на "републиката" Леонид Пасечник, цитиран от ТАСС.

"Ситуацията е много напрегната. Противникът е направил опит за настъпление по целия фронт. На практика днес той е на границите на ЛНР. Искам да уверя всички, че няма основания за паника. Днес гарантираме сигурността на нашите граници. Затова заявявам с увереност, че опитът за контранастъпление на противника все пак ще бъде спрян, победен от нашите войски и ние ще продължим да прочистваме територията на Донецката народна република (ДНР) от украинските националисти, да изпълняваме задачите по денацификация и демилитаризация на Украйна", каза той.

Още вчера високопоставен военен командир на ЛНР заяви, че фронтовата линия в Източна Украйна се приближава до границите на самопровъзгласилата се сепаратистката Луганска народна република (ЛНР)

Припомняме, че украинските сили започнаха контраатака и си върнаха контрола над ключови градове като Изюм и Купянск. Президентът на страната Володимир Зеленски заяви, че украинската армия е отвоювала обратно над 6000 кв.км.

Русия отблъснала украински десант в Херсонска област

Русия отблъснала украински десант в Херсонска област

Загинали са всичките 120 украински дестантчици, взели участие в офанзивата

Статутът, който може да получи самопровъзгласилата се Луганска народна република в състава на Русия, не е толкова важен - при всички случаи Луганск ще има свой представител в Москва, каза ръководителят на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник, отново цитиран от ТАСС.

"Основната задача е да победим и да станем част от Руската федерация. И какви ще бъдем там, струва ми се, това не е много важно, важно е да сме заедно", е казал той.

През пролетта и лятото властите на самопровъзгласилата се ЛНР говориха за възможен референдум за присъединяване към Русия. В края на юли в Луганск беше открит щаб за подготовка на референдума.

Въпреки това, както руската опзиционна медия "Медуза" писа миналата седмица, позовавайки се на свои източници, референдумите за присъединяване на окупираните територии на Украйна към Русия са били отложени "за неопределено време" поради успешното контранастъпление на украинската армия.

Русия отлага референдума в Херсонска област

Русия отлага референдума в Херсонска област

Москва цитира "мерки за сигурност"