Ръководителят на сепаратистите от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви за зачестили обстрели на жилищни райони на Донецк от украинските сили и предупреди, че ръководството на републиката ще се обърне за помощ към Русия, предава "Интерфакс"

"Използват се забранени методи за водене на война, обстрелват се жилищни райони. Всички необходими сили, включително съюзнически сили, включително силите на Руската федерация, ще бъдат използвани за противодействие на врага", заяви Пушилин в своя канал в "Телеграм".

Той призова ръководителите на фирми в района да прехвърлят служителите на отдалечен режим на работа поради зачестилите обстрели. "През следващите дни препоръчваме на гражданите да стоят на безопасни места и да не излизат", каза Пушилин.

Обстрел в центъра на Донецк, има пострадали

Обстрел в центъра на Донецк, има пострадали

Използвани са 155 мм снаряди

Според него през изминалото денонощие военните на непризнатата ДНР са потушили десетки огневи точки на противника.

"Потиснахме около 20 огневи точки на противника, включително команден пункт край село Мемрик, но противникът все още има достатъчно оръжия, за да продължи да нанася удари по населените места на републиката", каза Пушилин.

Донецк беше подложен на масиран обстрел на 13 юни. По предварителни данни обстрелът е извършен с едрокалибрена артилерия. В града има разрушения. Повредени са няколко къщи.

Освен това най-малко трима цивилни бяха убити при удар на пазар в задната част на Донецк в понеделник, а други 18 бяха ранени.

"Като цяло защитата на Донецката и Луганската народни републики е основната цел на специалната военна операция". Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската държавна информационна агенция РИА Новости.

21 цивилни са убити в Донецк

21 цивилни са убити в Донецк

Украйна съобщава за руска офанзива