Каталунската сепаратистка партия "Жунтс" ще се опита да използва "прозореца на възможностите", отворен при предсрочните парламентарни в Испания, за да постигне независимост за Каталуния. Това заяви нейният генерален секретар Жорди Турул, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи референдумът и амнистията на политическите затворници са ключови за разрешаването на политическия конфликт в автономната област.

Партията ("Жунтс пер Каталуния" - "Заедно за Каталуния" - б.р.) може да има ключова роля в това настоящият испански премиер - социалистът Педро Санчес, да успее да състави ново правителство.

"Жунтс" изключи възможността да подкрепи консервативната Народна партия, която спечели първото място на вота вчера.

Социалистите втори в Испания, но с повече шансове за управление

Социалистите втори в Испания, но с повече шансове за управление

Интригата е в третата политическа сила и нейното намерение за коалиция

На власт от пет години, Санчес е в много по-добра позиция от съперника си да търси подкрепата, необходима за сглобяване на коалиция, особено от баските и каталунските сепаратистки партии.

Той подкрепя диалога с Каталуния за възстановяване на отношенията, след като хаотичното едностранно искане за независимост през 2017 г. хвърли Испания в най-тежката политическа криза от години. Въпреки това той остава твърдо против независимостта на автономната област и досега е изключвал възможността за провеждането на законен референдум.

Испания и Каталуния възобновиха преговорите, но различията остават

Испания и Каталуния възобновиха преговорите, но различията остават

След година и половина, по време на която Мадрид освободи сепаратистките лидери