На Русия е обявена тотална война, Западът не крие, че целите на неговата политика са да задуши и унищожи руската икономика. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на заседание на борда на Фонда за подкрепа на публичната дипломация "Александър Горчаков", цитиран от ТАСС.

"Сега ни е обявена истинска хибридна война," тотална война "- този термин, използван от хитлеристка Германия, сега се използва от много европейски политици, когато говорят за това какво искат да правят с Руската федерация. Целите не са скрити, те са обявени публично - да разрушат, разбият, унищожат, задушат руската икономика и Русия като цяло", каза руския външен министър.

По-голямата част от страните извън колективния Запад не желаят да "играят на една врата" на световната сцена, каза външният министър.

"Въпреки пропагандата, която жонглира с броя на гласовете, подадени за провокативни резолюции на ООН, огромното мнозинство от страните по света извън историческия и колективен Запад не желаят да участват в игра на една врата. Те са под огромен натиск", каза той.

Лавров убеждава, че Русия ще плати данъка за своята независимост

Лавров убеждава, че Русия ще плати данъка за своята независимост

Операцията в Украйна ще продължи докрай

В сряда Сергей Лавров в реч пред Московския държавен институт за международни отношения заяви, че Европейският съюз е загубил политическата си независимост и се е слял напълно със Съединените щати и НАТО.  

Той обвини западните страни, че снабдяват Украйна с оръжие, за да "задържат Русия в състояние на военни действия възможно най-дълго".

Опитите на западните страни да запазят господството си и да възстановят еднополюсния свят са илюзии. Това заяви по-рано в петък руският външен министър Сергей Лавров на среща с лидера на самопровъзгласилата се Република Абхазия Аслан Бжания.

"Международните отношения преживяват изключително напрежение в резултат на неспирните стремежи на Запада с верни и неверни и по-скоро с неверни твърдения да запази господството си в международните дела, да подчини всички и да върне еднополюсния свят. Това са, разбира се, са илюзии", каза Лавров.

Русия, според министъра, е свидетел на кулминацията на политиката на западните страни за сдържане на Москва, тя е насочена към нейното отслабване.

"Международната обстановка се нажежи до краен предел, всъщност ние сме свидетели на кулминацията на политиката на сдържане на Русия, която Западът провежда от дълго време, за да отслаби нашите позиции и да се опита да установи отново еднополюсен свят ", каза той.

Русия не очаква да се случи "нищо ужасно", ако я изключат от Г-20

Русия не очаква да се случи "нищо ужасно", ако я изключат от Г-20

Светът е много по-разнообразен от САЩ и Европа, уверява Песков