Ким Йо Чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, заплаши с пълно разрушаване на отношенията на страната ѝ със Южна Корея. Изявлението ѝ бе направено в сряда, след като и двете страни проведоха тестове на балистични ракети, предаде Асошиейтед прес.

Според Ким, изявленията на Сеул, че демонстрациите на оръжия на Север са провокация, ще доведат до последствия, ако продължи да използва същия език.

"Ние не искаме това.", твърди тя.

Ким твърди, че Северът увеличава военните си способности за целите на самоотбраната, а не срещу някоя конкретна страна. Тя също така отбеляза, че Югът също развива своите военни способности.

САЩ смъмри Северна Корея заради теста ѝ на нова ракета

САЩ смъмри Северна Корея заради теста ѝ на нова ракета

Това било доказателство, че Пхенян е заплаха за Индо-Тихоокеанския регион

САЩ обявиха, че Северна Корея е нарушила резолюциите на Съвета за сигурност на ООН с изстрелването на две балистични ракети в Японско море, но потвърдиха желанието си да въвлекат в диалог комунистическата държава, която притежава ядрено оръжие.

Япония реагира остро на действията на Пхенян. "Това е възмутителен акт, който представлява заплаха за стабилността и сигурността на нашата страна и региона", коментира премиерът Йошихиде Суга.

Междувременно, стана ясно, че Съветът за сигурност на ООН ще заседава в сряда във връзка с напрежението на Корейския полуостров. Това съобщи ТАСС, като цитира свои източници. Срещата се свиква по инициатива на Франция и Естония.

ООН зове Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия

ООН зове Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия

Антониу Гутериш е обезпокоен от доклада на МААЕ