Северна Корея е готова да възобнови преговорите с Южна Корея, ако Сеул се откаже от враждебната си политика и двойните си стандарти по отношение на Пхенян.

Това обяви Ким Йо-чен, влиятелната сестра на севернокорейския комунистически вожд Ким Чен-ун, информира "Асошиейтед прес".

Южна Корея очаква диалог със Севера и САЩ

Южна Корея очаква диалог със Севера и САЩ

На фона на ново напрежение

Думите на Ким Йо-чен са в отговор на призивите от тази седмица на южнокорейския президент Мун Дже-ин за официално обявяване на края на Корейската война от 1950-1953 г.

Тя все отбеляза, че предложението на южнокорейския президент било "чудесна идея". 

По-рано днес заместник външният министър на Северна Корея Ри Тае-сон нарече предложението на Южна Корея "нещо преждевременно".

Миналата седмица Ким Йо-чен заплаши с пълно разрушаване на отношенията на страната ѝ с Южна Корея. Изявлението ѝ бе направено в деня, в който и двете страни проведоха тестове на балистични ракети.

Според Ким изявленията на Сеул, че демонстрациите на оръжия от страна на Пхенян са провокация, ще доведат до последствия, ако продължи да използва същия език.

"Ние не искаме това", увери тя.

Ким твърди, че Северна Корея увеличавала военните си способности за целите на самоотбраната, а не срещу някоя конкретна страна. Тя също така отбеляза, че Южна Корея също развива своите военни способности.

Северна Корея готова да скъса отношенията си с Юга

Северна Корея готова да скъса отношенията си с Юга

След проведените тестове на ракети и коментарите