Северна Корея предупреди за "надпревара с ядрени оръжия", след като САЩ и Великобритания се съгласиха да предоставят на Австралия технология за изграждане на подводници с ядрен двигател, съобщава "Блумбърг".

"Това са крайно нежелателни и опасни действия, които ще нарушат стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще доведат до надпревара по отношение на ядрените оръжия", заявиха от официалната корейска централна информационна агенция, позовавайки се на служител на външното министерство на КНДР.

Критиките на Северна Корея повтарят отправените упреци от страна на Китай, който осъди хода на САЩ и Великобритания да помогнат на Австралия за изграждането на ядрени подводници и предупреди, че това ще доведе до "надпревара във въоръжаването".

Администрацията на Байдън се опитва да успокои френския гняв заради изненадващото решение на Австралия да се откаже от многомилиарден договор за подводници с Франция в полза на американските технологии.

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Франция обвини Байдън, че ѝ е забил нож в гърба заради скъсания от Австралия договор за подводниците

Байдън бил действал като предшественика си Тръмп

Според Пхенян обаче аргументът на Белия дом, че сделката ще подобри сигурността в Индо-Тихоокеанския регион всъщност е позиция, че всяка страна може да разпространява ядрени технологии, ако това е в неин интерес.

Северна Корея обвини Съединените щати в нарушаване на международната система за неразпространение на ядрено оръжие.

КНДР се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие през 2003 г. и оттогава се занимава с разработването на такъв арсенал от оръжия.

Настоящата ситуация показва още веднъж, че укрепването на способностите за национална отбрана в дългосрочен план не трябва в никакъв случай да отслабва, подчертава се в доклада на KCNA.

Пхенян е категоричен, че ще предприеме "съответното противодействие, в случай че има дори малко неблагоприятно въздействие върху сигурността на страната".

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Австралия заяви, че съжалява, разбира дълбокото разочарование на Франция, но защитава националната си сигурност