Славе Ивановски е сред най-големите износители на домати и чушки, докато преди две години той преминава към отглеждане на канабис за медицинска употреба, съобщава "Ройтерс".

Страната легализира отглеждането на канабис за медицински цели през 2016 г., присъединявайки се към все по-голям брой страни, които са го направили или предстои да го направят, като Великобритания, Гърция, Тайланд и някои щати в САЩ.

"Това е много печеливш бизнес, който не изисква много усилена работа и има бъдеще", обяснява Ивановски, застанал до голямо растение канабис в оранжерията си в Щип, югоизточно от столицата Скопие.

От 2017 г. Северна Македония е издала 28 лиценза за отглеждане и производство на канабисово масло, а други 15 компании чакат разрешения. Но засега е произведено много малко и няма износ, тъй като производителите усъвършенстват своите умения.

В Гърция ще отглеждат канабис

В Гърция ще отглеждат канабис

Дрогата е само за медицински цели

Ивановски, който инвестира 10 милиона евро в закупуване на земя и технологии, казва, че постигането на необходимото качество е основното предизвикателство. Той цели един ден да изнася в Германия и Полша и ще трябва да отговаря на международните стандарти.

Скопие променя и закона, за да разреши износ на цвят от канабис. "Очакваме, че индустрията с канабис може да генерира до 1% от националната продукция", заяви Венко Филипс, здравният министър на страната пред Ройтерс.

Северна Македония е една от най-бедните страни в Европа. Селското стопанство представлява почти 8% от националното производство и 10% от износа.

Правителството разпорежда четири метрова телена ограда с камери да огражда местата с канабис, които също се наблюдават от охранители. Растенията са на закрито, в зали, или в оранжерии.

"Хората смятаха, че това ще са лесни пари и са инвестирали в отглеждането на канабис. Но по-късно разбраха, че технологията е скъпа и че се изискват скъпи сертификати", обяснява Константин Дуковски от Асоциацията на производителите.

За да насърчи индустрията премиерът Зоран Заев се среща с американския бизнесмен Майкъл Страуметис, който създава компания, специализирана в хранителни вещества за растенията.

"Нека ви кажа, тази страна има огромен потенциал и се радвам да бъда част от превръщането на Македония в една от първите Канабис суперсили в Европа", пише Страуметис в Инстаграм.

Колорадо спечели над 1 млрд. долара от бизнеса с трева

Колорадо спечели над 1 млрд. долара от бизнеса с трева

Легална марихуана= десетки хиляди нови работни места + по-малка престъпност

Един производител на канабис в Северна Македония, NYSK, отглежда канабис в залите на стар химически завод извън Скопие. Въздухът, водата и почвата трябва да бъдат пречистени, за да могат растенията да се отглеждат в стерилни условия и да се получи култура за лекарства.

"Индустрията е много специфична, тя има много тайни", коментира Сашо Сефаноски, главен оперативен директор на NYSK. "Македония е подходяща за инвеститори, тъй като ресурсите не са толкова скъпи, колкото в другите страни."

Според доклад на Imarc, глобалният пазар на медицински канабис може да стигне 44 милиарда долара до 2024 г., от приблизително 13,4 милиарда долара през 2018 г.

Горан Андрески, машинен инженер, купува земя и се опитва да започне производство. "Хората се втурнаха да инвестират, защото има дълга традиция в селското стопанство, но този бизнес няма нищо общо със земеделието, той е по-фармацевтичен", обяснява той.

"Единствената насока, която получаваме от правителството, е колко висока трябва да бъде оградата, всичко останало трябва да измислим сами", допълва Андрески.

Легализират канабиса във Великобритания до 5-10 г.

Легализират канабиса във Великобритания до 5-10 г.

Дейвид Лами от Лейбъристката партия подкрепя легализиране на канабиса