Според ръководителя на областната администрация на Луганска област Сергей Гайдай част от Северодонецк е под контрола на руските войски, но няма заплаха от обкръжаване на града, информира руската служба на Би Би Си.

Цялата територия на Луганска област, контролирана от Украйна, е под постоянни обстрели, в самия Северодонецк се водят улични боеве, по време на които украинските войски се опитват да изтласкат врага към покрайнините на града, казва Гайдай.

Според него руските военни продължават да щурмуват и районите на Золотое, Тошкивка, Камишевахи и Нирково в Луганска област.

"Руските войски не успяха да овладеят магистралата Лисичанск-Бахмут, но тя е силно обстрелвана и движението по нея е опасно," съобщава още Гайдай.

Според него през последните 24 часа са отбити осем руски атаки, унищожени са един танк, четири артилерийски системи, пет бронирани машини и друго оборудване.

Гайдай съобщи и за обстрела на автомобил с френски журналисти, които възнамерявали да заснемат евакуацията на цивилни. В резултат на това загина един френски репортер, а трима придружаващи го бяха ранени.

Според Гайдай е невъзможно да се назове броят на убитите в районите на града, завзети от руските войски.

"Вчера в Лисичанск руснаците стреляха по кола с френски журналисти", каза той. "Мъж загина на място. Още трима души, включително придружаващите го, бяха ранени. Тялото на друг мъртъв мъж беше намерено близо до къщата му в Лисичанск. Ранена е жена в Золотое."

Франция иска разследване убийството на френския журналист в Украйна

Франция иска разследване убийството на френския журналист в Украйна

Той загина, докато отразяваше военните действия в Луганска област

Според последни информаци Луганска област е почти напълно превзета от руските сили и проруските сепаратисти, а в град Северодонецк, който е останал последното гнездо на украинска съпротива се водят улични боеве.

Освобождаването на украинския регион Донбас е "безусловен приоритет" за Москва, докато други украински територии трябва сами да решават бъдещето си. Това заяви в неделя руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната "специална военна операция" в Украйна е да демилитаризира съседа си след вълни от разширяване на НАТО на изток и да я очисти от това, което тя вижда като "нацистки" национализъм. Киев и западните страни виждат тези твърдения като неоснователен предлог за заграбване на земя.