Руската кампания в Източна Украйна, която преди е била насочена към пълното завладяване на Луганска и Донецка област, сега е почти изцяло съсредоточена върху Северодонецк.

Малко вероятно е руските войски да са в състояние да провеждат няколко операции едновременно, според експертите на американския аналитичен център Институт за изследване на войната (ISW).

Поради това през следващите няколко дни настъплението югоизточно от Изюм и западно от Лиман ще бъде по-малко приоритетно за руските сили в името на съсредоточаването на съществуващите сили в Северодонецк ще бъде по-приоритетно.

Боевете за Северодонецк продължават

Боевете за Северодонецк продължават

В Донецк боевете продължават по цялата фронтова линия

От ISW анализират и успешната контраатака, проведена от украинските сили през уикенда близо до границата на Херсонска и Николаевска област, която е принудила руските сили да преминат към отбрана. Самата атака на украинците не е довела до връщане на значителна територия в близко бъдеще, но тя може да възпрепятства руските действия и потенциално да принуди Русия да премести подкрепления в Херсонската област. "Украинските контраатаки могат допълнително да забавят руските усилия за консолидиране на административния контрол над окупираната южна част на Украйна", се казва в доклада.

Зеленски: Превземането на Северодонецк е основната задача за Русия

Зеленски: Превземането на Северодонецк е основната задача за Русия

Твърде символично Русия е започнала от хотел "Мир"

Въпреки това към 29 май руските сили продължават настъплението си югоизточно от Изюм към Славянск, въпреки че не са постигнати потвърдени успехи.

Руските сили също така продължават офанзивата за прекъсване на украинските сухопътни линии североизточно от Бахмут. Въпреки това е малко вероятно те да се опитат да щурмуват града директно.

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Лавров: Донбас е приоритет за Русия

Поддържа руската теза, че освобождават Украйна от нацизма