Конфликтът между Русия и Украйна засяга по различен начин Европейския съюз и Съединените щати. Това подчерта председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в интервю за италианския в. "Кориере дела Сера".

Той отбеляза, че САЩ са вторият по големина износител на енергия в света и допълни, че ЕС рискува да изпадне в икономическа рецесия поради своите санкции срещу Кремъл.

По думи на Мишел Съюзът има "тежка сметка", като неговите индустрии са принудени да плащат повече за енергия, докато "страни като САЩ и Норвегия се възползват от високите цени на енергийните източници".

Китай: САЩ трупат състояние от войната, а Европа плаща цената

Китай: САЩ трупат състояние от войната, а Европа плаща цената

Пекин вижда още един пример за хегемонията на Америка на първо място

Войната в Украйна предизвика рязко покачване на цените на енергията и накара европейските лидери да се опитат да заменят Русия като основен доставчик на природен газ за блока.

Миналата седмица европейската редакция на американския вестник "Политико" съобщи, че висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат.

Русия не пропусна да нагнети ситуацията. Няколко дни по-късно председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че САЩ са въвлекли Европа в своите санкционни войни срещу Русия и са тласнали европейските страни към безработица, закриване на бизнеси и други тежки дилеми.

Китай също предупреди, че Съединените щати са натрупали състояние от конфликта в Украйна, а Европа плаща цената за това, особено що се отнася до инфлацията и разходите за енергия.

Русия: Европа пострада, защото САЩ я въвлякоха в санкционна война

Русия: Европа пострада, защото САЩ я въвлякоха в санкционна война

Страните от ЕС започнали да признават, че руските енергийни ресурси са били в основата на европейския просперитет