Ръководителят на отдел човешки ресурси в гиганта за спортна екипировка "Адидас" подаде оставка на фона на скандал заради корпоративната култура и липсата на расово разнообразие в компанията, съобщават световните информационни агенции.

Карън Паркин е британска гражданка, която е работила в "Адидас" повече от 20 години.

Напускането ѝ става след протести от служители на "Адидас" заради коментар, който тя е направила на вътрешна среща през миналата година.

Принстънският университет премахва името на президента Удроу Уилсън, бил расист

Принстънският университет премахва името на президента Удроу Уилсън, бил расист

Уилсън е бил два мандата президент на САЩ

Световни марки са изправени пред все по-голям натиск да предприемат действия във връзка с расовото равенство след смъртта на Джордж Флойд, убит от бял полицай в американския град Минеаполис през миналия месец.

В изявление на втория по големина производител на спортна екипировка в света Паркин изтъква, че тя винаги е била против расизма и "е решила да се пенсионира и да трасира пътя за промяна".

Според американското издание "Уолстрийт джърнъл" по-рано този месец група от повече от 80 работници в "Адидас са призовали за разследване на отношението на Паркин към расизма, расовото разнообразие и приобщаването.

Паркин е казала на среща през миналата година за служители в централата на "Рийбок", марка за спортни стоки, собственост на "Адидас", че въпросът за расизма е "шум", за който се говори само в САЩ.

Пенс нарочен за расист след интервю

Пенс нарочен за расист след интервю

Всички животи са важни, не само тези на чернокожите, каза той

Оставката ѝ е сред най-емблематичните ходове на високопоставен служител в корпоративния свят досега, след като смъртта на Флойд през май засили фокуса върху дискусията за расизма и неравенството по света.

Паркин, която напуска поста незабавно, беше единствената жена в борда на компанията.

Оставката ѝ означава, че управителното тяло на компанията вече е съставено изцяло от бели мъже. Преди това от "Адидас" увериха, че ще предприемат действия за справяне с проблемите на расовото многообразие и приобщаването.

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

В Ню Йорк демонтират паметника на президента Теодор Рузвелт

Дошло му било времето да бъде премахнат

Компанията обеща да гарантира, че най-малко 30% от новите ѝ служители в Америка ще са чернокожи или латиноси.

"Адидас" също така си поставя за цел тези групи да заемат 12% от ръководните постове на компанията в САЩ в рамките на пет години.

"Адидас" е и сред увеличаващия се брой световни марки, които се присъединяват към бойкота на рекламодателите срещу социалните мрежи заради отношението им към расисткото съдържание.

Този ход идва след като кампанията "Спрете омразата за печалба" призова компаниите да прекратят рекламата си във Facebook и Instagram през юли.

Някои фирми отидоха по-далеч и спряха рекламите си в други платформи.

Протестиращи опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ край Белия дом

Протестиращи опитаха да съборят статуята на бивш президент на САЩ край Белия дом

Седмият президент на САЩ Андрю Джаксън е притежавал роби