Американският военен министър Джеймс Матис е пристигнал на необявено посещение в Афганистан. Това е потвърдил служител на Пентагона, часове след като афганистанският военен министър подаде оставка заради кървавата атака на талибаните в петък, съобщава "Франс прес".

Матис, който е на първото си посещение в Афганистан като шеф на Пентагона, трябва да се срещне с висши представители на афганистанските власти, включително президента Ашраф Гани, две седмици след като САЩ хвърлиха най-голямата си неядрена бомба по скривалища на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в източната част на страната.

50 загинали при атака на талибаните в Афганистан

50 загинали при атака на талибаните в Афганистан

Удариха военна база на САЩ

Шефът на Пентагона пристигна, докато афганистанските сили за сигурност са изправени пред хаос заради оставките на военния министър Абдула Хабиби и началника на армията Кадам Шах Шахийм.

Оставките, обявени в изявление от президентския дворец, дойдоха на фона на гняв заради нападението на талибаните срещу военна база край северния град Мазар-и-Шариф в петък.

Десетима въоръжени мъже, облечени във войнишки униформи и въоръжени със самоубийствени жилетки, са нахлули в базата с военни камиони и са открили огън по невъоръжени войници в близост до джамия и трапезария.

Смята се, че това е най-кървавото нападение на талибаните срещу афганистанските военни някога, въпреки че точният брой на жертвите остава неясен.

Афганистанските власти досега пренебрегваха призивите за разкриване на броя на жертвите, като информираха за повече от 100 убити и ранени войници, но в миналото има случаи, в които са криели истинския брой на загиналите при подобни атаки.

Според САЩ жертвите са най-малко 50 войници, а някои местни официални лица са обявили за повече от 130 загинали.

Нападението подчертава нарастващата сила на талибаните повече от 15 години след като бяха свалени от власт и докато се подготвят за сезона на пролетните сражения.

Мнозина афганистанци разкритикуваха остро правителство за неспособността му да се противопостави на атаката, последната от серията дръзки нападения на талибаните.

Посещението на Матис идва също така след хвърлянето на "майката на всички бомби" от САЩ, при което загинаха близо 100 терористи, според непроверени данни на афганистанските власти.

Матис, който преди е служил в Афганистан, отбеляза, че подготвя оценка за президента Доналд Тръмп относно бруталния и трудно разрешим конфликт в Афганистан.