Германският канцлер Олаф Шолг призова за по-справедливо разпределение на украинските бежанци в Европа, предаде "Ройтерс".

Той наблегна на страните, които "допринасят по-малко", като подчерта, че ЕС трябва да им предостави финансиране за всички неща, които са от значение за приемането на бежанци.

"Европа ще предостави на тези страни специална финансова подкрепа за препитание, професионално обучение, езикови курсове и всички неща, които играят роля", каза Шолц на срещата на върха на Съвета на ЕС в Брюксел.

Той посочи, че Германия, Чехия, Полша и няколко други страни са поели тежестта на приемането на хора, които бягат от Украйна след пълномащабната инвазия на Русия, и добави, че е разяснил това на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заедно с полските и чешките си колеги.

Според германската статистическа служба през изминалата година 276 000 украинци са пристигнали в Германия.

Данните на Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) показват, че от февруари 2022 година почти 6 милиона души са напуснали Украйна и търсят убежище в Европа, като около 1,1 милиона от тях са в Германия към 1 юни.

Отбрана и конкурентоспособност - акценти в новия стратегически дневен ред на ЕС

Отбрана и конкурентоспособност - акценти в новия стратегически дневен ред на ЕС

Евролидерите трябва да се договорят и за висшите постове в ЕС