Лидерите на страните от Европейския съюз трябва да постигнат съгласие днес относно стратегическия курс на ЕС и хората, които ще управляват неговите институции през следващите пет години, съобщава "Ройтерс".

Специален акцент ще бъде поставен върху подпомагането на Украйна да отблъсне Русия и укрепването на отбраната на самия ЕС.

Лидерите на 27-те държави членки трябва да започнат двудневната си среща на върха с подписване на споразумение за сигурност с украинския президент Володимир Зеленски, за да демонстрират подкрепата си за страната, която се бори с руската инвазия вече трета година.

Те ще повторят ангажимента си да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, ще подчертаят, че "Русия не трябва да надделява" и че Украйна трябва да си върне анексираната от Москва земя.

Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

34% от запитаните българи смятат, че основен приоритет на ЕС трябва да бъде икономиката

От проектозаключения, подготвени за срещата на върха, става ясно и че евролидерите ще поискат от институциите на ЕС да разработят подробности за заем в размер на 50 милиарда евро за Украйна, който ще бъде обслужван от печалби, генерирани от активи на Руската централна банка, замразени на Запад след началото на военния конфликт.

Войната в Украйна разкри неподготвеността на ЕС за конфликт. Съюзът изпитва трудности да снабди Киев с достатъчно оръжия срещу Русия, което предизвика призиви за повече координация на отбранителните системи на ЕС и инвестиции в отбранителната индустрия.

Полша, Литва, Латвия и Естония вчера призоваха Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата си с Русия и Беларус, за да защити територията си от военни заплахи и други враждебни дейности от страна на Москва.

Инвестициите в отбраната трябва да бъдат част от "стратегическата програма" на ЕС, която лидерите се стремят да договорят на срещата на върха - документ, който насочва институциите на ЕС върху какво европейските правителства искат да се съсредоточат по време на техния мандат 2024-2029 г.

Освен отбраната, проектът на стратегически дневен ред призовава за повишаване на конкурентоспособността на ЕС, за да устои по-добре на икономическия натиск от Китай и Съединените щати, както и за подготовка на блока за разширяване, което ще включва Украйна, Молдова и Западните Балкани.

Четири страни искат отбранителна линия по границата с Русия и Беларус

Четири страни искат отбранителна линия по границата с Русия и Беларус

Полша, Литва, Латвия и Естония искат защита от военни и хибридни заплахи

Целта на дневния ред е да се помогне на следващия ръководител на Европейската комисия, който трябва да встъпи в длъжност през октомври, да подготви работна програма. Очаква се 27-те евролидери да номинират Урсула фон дер Лайен от Германия за втори мандат като председател на ЕК.

Като част от пакет, договорен от три проевропейски центристки политически групи, бившият португалски премиер Антониу Коща ще председателства Европейския съвет на лидерите на ЕС, а естонският премиер Кая Калас ще бъде ръководител на външната политика.

Трите групи - дясноцентристка, лявоцентристка и либерали - имат необходимото мнозинство, за да бъде пакетът одобрен на срещата на върха. Все още обаче може да има известна съпротива - италианският премиер Джорджа Мелони и унгарският премиер Виктор Орбан са критични към споразумението.