Саботажът на газопроводите "Северен поток" преди две години е бил разрешен от тогавашния главнокомандващ украинската армия Валерий Залужний. Операцията е планирана и ръководена от бившия офицер от украинското разузнаване Роман Червински. Това пише германското списание Spiegel, като цитира свое собствено разследване.

Саботажният екип се е състоял от няколко украински водолази, почти всички цивилни. 

Президентът Володимир Зеленски не е бил информиран предварително. Зеленски винаги е отричал участието на своето правителство в саботажните операции.

Операцията в Балтийско море е струвала около 300 000 щатски долара  и е била частно финансирана, но е била представена на Залужний за разрешение.

Украйна и Съединените щати лобираха срещу тръбопроводите. Залужний, който сега е украински посланик в Обединеното кралство, каза пред Wall Street Journal, че не знае нищо за подобна операция. През август вестникът съобщи, че Залужний е участвал в акцията.

Кремъл: Германия с право разследва взривовете на газопровода "Северен поток"

Кремъл: Германия с право разследва взривовете на газопровода "Северен поток"

Това заяви Дмитрий Песков, след като Берлин обяви, че ще разследва случая за да се увери, че нищо не е скрито

Кремъл заяви в началото на септември, че германският канцлер Олаф Шолц е бил прав да иска задълбочено разследване на атаката през 2022 г. срещу газопроводите "Северен поток" въпреки опитите на някои западни сили да премълчат това, което наистина се случи.

Шолц каза в интервю за германска телевизия, че разследването на Берлин ще се увери, че нищо не е скрито и ще направи всичко възможно, за да гарантира, че отговорните за взривовете ще бъдат наказани.

Москва многократно се е оплаквала, че Германия не е направила достатъчно, за да разследва експлозиите, които през септември 2022 г. разкъсаха тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", които бяха построени за пренос на руски газ до Европа под Балтийско море.

Но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства последните коментари на Шолц.

Русия не е получила достоверна информация от Германия за взрива на Северен поток 1 и 2

Русия не е получила достоверна информация от Германия за взрива на Северен поток 1 и 2

Саботажът на газопроводите е нанесъл икономически загуби и на двете страни

"Абсолютно сме съгласни, че терористичната атака, саботажът на "Северни потоци" трябва да бъдат щателно разследвани, въпреки отчаяните опити на някои държави, замесени в тази история, да я потулят, каза Песков пред репортери, без да назовава страните, които обвинява на прикриване. При никакви обстоятелства това прикриване не трябва да се допуска", каза той.

Никой не е поел отговорност за взривовете, избухнали седем месеца след като Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Москва - без да предоставя доказателства - многократно е казвала, че атаката е извършена от Съединените щати и Великобритания, като и двете отричат ​​обвиненията.

През август, германската прокуратура съобщи, че е издала заповед за арест на украински инструктор по гмуркане в Полша във връзка с атаките.

Полските прокурори казаха, че са получили германската заповед, но заподозреният вече е напуснал страната, тъй като Берлин не е включил името му в база данни с издирвани лица.

Дуда: Обвиненията за "Северен поток" са абсурд, Германия преследва свои интереси

Дуда: Обвиненията за "Северен поток" са абсурд, Германия преследва свои интереси

Според полския президент, газопроводите са били в ущърб на Европа